Leivontaa banaaninkuorilla
Appelsiinin ja mandariinin kuorien kuivattamisen myötä alkoi kasvaa kiinnostus kaikkea muutakin sellaista kohtaan, joka yleensä heitetään kompostiin. Loppujen lopuksi heitämme hirveän paljon roskiin sellaista, joka on syötävää eikä sitä tule edes ajatelleeksi.
Monien hedelmien ja kasvisten kuoret kelpaavat ruokalistalle. Ihmiset käyttävät toki sitrushedelmien kuorta leivonnassa ja ruuanlaitossa ja jotkut uskaliaimmat syövät kiivit kuorineen. Omenat ja päärynät lienevät ihan joka päiväinen juttu. Kurkkua ei taida kukaan koskaan kuoria – siis ainakaan kotimaista tai luomua. Perunat ja porkkanatkin voi hyvin käyttää kuorineen. Kuoret paljastuivatkin varsin ravinnerikkaiksi ja osittain jopa paremmiksi kuin itse sisus! Monet kuorista sisältävät ainesosia, jotka auttavat estämään mm. syövän ja diabeteksen puhkeamista. Olemmeko siis jättäneet syömättä sen paremman osan kasvia kaikki nämä vuodet?
Moni edellä mainituista menee helposti alas ainakin jossain muodossa. Banaanin kuoret sen sijaan ovat ainakin minulle oudompi juttu enkä ihan heti voisi kuvitella nakertavani banaania kuorineen päivineen, vaikka meidän koiramme ajoittain kuoria käykin vohkimassa lasten jäljiltä.
Banaanin kuoret paljastuivat ravinteikkaiksi ja niitä käytetään ruuanlaitossa ainakin Brasiliassa ja joissain Aasian maissa sekä Afrikassa. Kuoret sisältävät mm. kaliumia, tryptofaania, luteiinia ja kuitua.
Paikallinen S-markettimme (ja moni muukin) nosti banaanien hintaa muutama viikko sitten. Luomubanaanit maksavat siellä nyt yhden sentin vajaa kaksi euroa. Hinnan nousua tuli 14 senttiä kilolta. Se on iso hinnan nousu ja banaanit painavat paljon. Ne sattuvat myös olemaan nuorimmaisten herkkua ja banaani on ollut pienimmäisellä se ainoa ruoka-aine joka menee alas silloinkin, kun on kipeä eikä mikään muu maistu. Hinnan nousu siis kirpaisi aika tavalla kukkaroa. Tämä toimikin yhtenä katalysaattorina ajatukselle sisällyttää banaaninkuoret ruokavalioon.
Kuorien syöminen ihan sellaisenaan ei houkuttele. Jotkut surauttavat ne blenderissä smoothien sekaan. Toimii varmasti hyvin. Meidän perhe ei kuitenkaan tee smoothieita hirveän usein juuri nyt, vaikka aiemmin niin tapasimmekin tehdä.
Itse päätinkin kokeilla kakkua banaaninkuorilla. Lopputulos oli herkkua ja ihan varmaa on, että tulen tekemään tätä kakkua vielä monen monta kertaa. Mausteita vaihtelemalla siitä saa hyvinkin eri makuisen. Seuraavaksi kokeilulistalla onkin leipä, sillä sitä tehdään melkein joka päivä ja kakkua parhaimmillaankin vain kerran viikossa, jos silloinkaan. Leipä banaanin kuorista kuulostaa aika hauskalta ja paljon terveellisemmältä kuin kakku. Joskus on kuitenkin kiva herkutella, joten nyt vain kaikki kokeilemaan Ruokakorin puolelta banaaninkuorikakkuamme!
Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.
Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.