Lammaspata jyvämakaronilla
Lammaspata on kylmän syyspäivän lämmittävä herkku ja totta kai se maistuu mainiolta pakkasten paukkuessa nurkissa. Mikä olisikaan parempaa kuin höyryävä lautasellinen tuhtia lammaspataa. Lämmittää niin sormenpäitä kuin vatsanpohjaakin. Mutta yhtä hyvää se on keskellä kesääkin, kun yrttien maut valloittavat makunystyrät ja saavat lautasen tyhjentymään alta aika yksikön. Tästä ruoasta ei yksinkertaisesti voi olla pitämättä.
Lammaspata jyvämakaronien kera on meillä ihan koko perheen herkku. Se on mahtavan makuista ja jos lampaanjauhelihaa ei käsiinsä satu saamaan niin sen voi tehdä naudastakin, mutta maku ei luonnollisestikaan ole sama. Possunjauheliha ei tässä toimi, sillä possu on aivan liian miedon makuista, jotta lopputulos olisi lähelläkään haluttua.
Ruoan voi tehdä kahdella tavalla. Molemmat toimivia, mutta omalla tavallaan kattilavaihtoehto on helpompi kuin uuni, mutta maku tulee paremmaksi uunissa tehtynä. Tosin arjen keskellä oikaisen monesti ja heitän kaikki kattilaan. Alkuperäinen resepti ohjeisti tekemään tämän uunissa ja aika ajoin palaan siihen vaihtoehtoon ja sitten taas takaisin kattilaan, koska se tuntuu jotenkin helpommalta.
Noin 4-5 annosta:
400-500 g lampaan jauhelihaa
300 g sipulia
4 valkosipulinkynttä
n. 800 g – 1 kg tomaattimurskaa
3-4 rkl tomaattipyrettä
2 tl paprikajauhetta
2 tl timjamia
suolaa
mustapippuria myllystä
oliiviöljyä
200 g jyvämakaronia
1. Pilppua ja kuullota sipuli ja valkosipuli oliiviöljyssä.
2. Sekoita kuullotettu sipuli ja valkosipuli tomaattimurskan sekaan kattilassa. Lisää mausteet ja anna hautua hiljalleen. Lisää joukkoon n. 2.5 dl vettä (Itse huuhtelen suunnilleen tuolla määrällä vettä tomaattimurskapurkit niin saan kaiken murskan hyötykäyttöön)
3. Paista jauheliha ja mausta se suolalla. Anna tomaattiseoksen hautua sillä välin.
4. Kaada tomaattiseos ja paistettu jauheliha uunivuokaan ja sekoita hyvin.
5. Lisää joukkoon n. 200 g jyvämakaronia sekä noin 5-6 dl vettä. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita hyvin.
6. Paista 200 asteessa n. 45-60 minuuttia (tai kunnes neste on haihtunut riittävästi ja pasta kypsää.) Sekoita välillä. Lisää nestettä tarvittaessa.
TAI
1. Pilppua ja kuullota sipuli ja valkosipuli oliiviöljyssä.
2. Sekoita kuullotettu sipuli ja valkosipuli tomaattimurskan sekaan kattilassa. Lisää mausteet ja anna hautua hiljalleen. Lisää joukkoon n. 2.5 dl vettä (Itse huuhtelen suunnilleen tuolla määrällä vettä tomaattimurskapurkit niin saan kaiken murskan hyötykäyttöön)
3. Paista jauheliha ja mausta se suolalla. Anna tomaattiseoksen hautua sillä välin.
4. Kaada kaikki isoon kattilaan, lisää joukkoon jyvämakaroni sekä noin 6-7 dl vettä. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita hyvin. Anna hautua noin tunnin verran (tai kunnes nestettä on haihtunut riittävästi ja pasta on kypsää.) Lisää nestettä tarvittaessa. Tarkista mausteet.
Halutessasi voit raastaa annoksen päälle lautaselle juustoa. Maistuu todella herkulliselta, mutta toimii hyvin ilmankin juustoa.
Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.
Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.