Arki,  Ruoka

Kohti joulua

Torstaina aamutuimaan aloin kuoria ja paloitella lanttuja. Päätin nimittäin, että tänä vuonna ei laatikkojen teko jää minulla joulun kynnykselle vaan teen ne hyvissä ajoin pakastimeen ja sitten joulun alla on enemmän aikaa muille jouluisille puuhille.

En ole vielä monenakaan jouluna laatikkoja itse tehnyt, sillä yleensä äitini on touhunnut keittiössä ja tehnyt laatikot. Olen kyllä ollut apukokkina, joten ihan vierasta puuhaa se ei minulle kuitenkaan ole, mutta maustaminen vielä mietityttää, sillä äidilläni ei ole jouluruokiin ohjeita vaan reseptit ovat tallessa hänen muistilokeroissaan ja makunystyrät kertovat paljonko mitäkin tarvitaan. Toimii se toki noinkin. Itse kaipaisin kuitenkin edes summittaisen reseptin, jotta tiedän, missä suunnassa ainesten määrissä oikein liikutaan.

Huikkailinkin välillä keittiöstä kysymysten kera, koska en todellakaan muista hirveän tarkkaan, miten äitini on mitäkin tehnyt – etenkin, kun viimeiset pari joulua ovat olleet hiukan erilaisia jouluja enkä ihan kaikkea jaksa niistä muistaa. Muistikuvat joululaatikon teosta olivat siis jo jokusen vuoden takaa ja halusin varmistaa, että laatikoistani tulee juuri oikean makuisia.

Kohti joulua

Lanttulaatikkomme on erilainen, kuin muilla ihmisillä yleensä. Meidän laatikkoomme ei tule kermaakaan niin kuin olen toisilla ihmisillä nähnyt laitettavan. Joidenkin mielestä meidän laatikkomme ei ole jouluinen lanttulaatikko lainkaan, mutta me pidämme siitä kovasti ja itse asiassa tätä oli jo lapsuudessani yksi suosikkilaatikoistani ja maistui aivan taivaalliselta harmaasuolatun joulukinkun kera.

Karamellisoitunut siirappi lanttulaatikon päällä hivelee makunystyröitä ja viimeistelee lantun herkullisen makeuden. Maku on vahva ja aromikas kermalla höystettyihin lanttulaatikoihin verrattuna ja jo pelkkä tuoksu kuuluu kiinteänä osana jouluun…. saa nähdä säilyvätkö nämä nyt tehdyt laatikot jouluun vai joudunko tekemän kaiken uudelleen!


shopify analyticsSeuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


8 Comments

 • Johanna

  Kuulostaa hyvältä ohjeelta. Mulla oli ohje haussa, kun tein tässä äskettäin ekaa kertaa jouluksi myös lanttulaatikkoa pakkaseen. Kyllä siitä hyvää tuli. Seuraavaksi sitten porkkanalaatikko. Ajattelin myös, että ehtisin tehdä jo marraskuussa nämä. Voiko myös perunalaatikon tehdä pakkaseen? Meinaa sen äitini on aina tehnyt jouluksi.

  Ihanaa päivää! <3

  • Maria/Luomulaakso

   Saatan laittaa ohjeen tännekin. 🙂 Hyvää se kyllä on, mutta ihan erilaista kuin lanttulaatikot yleensä. Ihana juttu, että löysit hyvän ohjeen!

   Porkkanlaatikon ajattelin myös tehdä pakastimeen niin ei tarvitse sitä sitten aatonkorvilla väkerrellä.

   Perunalaatikon teen niin lähellä joulua kuin mahdollista. Toki senkin voi pakastaa, mutta maku tuppaa vähän kärsimään ja koska se maku on aika tärkeä juttu niin jätän pakastamatta. 🙂

   Aurinkoista alkavaa viikonloppua! <3

 • Viltsumari

  Vastikää huomasin että joulu on jo niiiin lähellä! KÄÄÄK!
  Teidän lanttulaatikko kuulostaa hyvältä, ja tärkeintä on se, mistä itse tykkää ja kokee sen jouluperinteeksi tai joulupöytään tänä jouluna sopivaksi. Kenenkään toisen mielipiteellä ei ole väliä. 🙂

  • Maria/Luomulaakso

   Kyllä se joulu jotenkin aina pääsee yllättämään, vaikka kuinka yrittää varautua. 🙂 Onneksi vielä ehtii hyvin tehdä kaikenlaista.

   Ja totta puhut. Kaikkein tärkeintä on, että itse tykkää joulunsa osista. Olivat ne sitten lanttulaatikkoa tai jotain ihan muuta. 🙂

 • Lovelyladylinnaea

  Hieno idea! Meidän pitää myös tehdä laatikot itse ja ilman maitoa tai maitoproteiinia. Totta, nyt voisi aloittaa keittelyn. Ihanaa päästä tekemään pienen ensimmäiset joulumuistot. Joulu on varmaan tänä vuonna ihan erilainen.

 • Emonen | Tipulassa

  Mä en voi ymmärtää, miten joulu voi joka vuosi yllättää, vaikka alan ajatella sitä jo alkusyksystä! Huomenna on kuukausi aattoon eikä meillä ole tehtynä juuri mitään konkreettista. Onneksi on olemassa se usein toimiva viimeisen illan ihme! 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.