Juurella leivotut kesäkurpitsasämpylät
Kesäkurpitsasämpylät ovat herkkua! Näin parhaimpana satokautena kesäkurpitsaa tuppaa pyörimään nurkissa sen verran runsaasti, että sitä mielellään kuluttaa mihin ikinä vain onnistuu ja leipätaikinat ovat yksi hyvä ja yksinkertainen käyttökohde. Lisäksi kesäkurpitsa on sämpylöissä herkkua!
300 g juurta
noin 1 litra raastettua kesäkurpitsaa valutettuna
600 g kädenlämpöistä vettä
1000-1200 g vehnäjauhoja
2-3 tl suolaa
oliiviöljyä
1. Raasta kesäkurpitsa, laita se lävikköön kulhon päälle ja suolaa raaste. 30 minuutin päästä puristele loput nesteet kulhoon.
2. Lisää raaste juureen. Lisää suola ja neste. Käytä kesäkurpitsasta irronnut neste osana vettä.
3. Lisää jauhot. Vaivaa taikinaa, lisää hetken päästä öljy ja vaivaa lisää. Lisää tarvittaessa jauhoja. Vaivaa kunnes koostumus tuntuu sopivalta ja anna levätä 15 minuutista 30 minuuttiin. Vaivaa lisää ja muotoile sämpylöiksi tai leiväksi.
4. Anna kohota liinalla peitettynä noin 4 tuntia tai niin kauan, että sämpylät ovat kohoneet hyvin.
5. Paista sämpylöitä 225 asteessa noin 20 minuttia tai leipää 200 asteesa noin tunnin verran.
Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.
Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.