Pelasta pörriäinen,  Puutarha

Hyönteishotelliseinä kuin pieni kaupunki

Lumien vielä sulaessa keväällä, emme vielä päässeet aloittamaan kasvihuoneprojektia.

Sen sijaan purkasimme osan vanhan koiratarhan aidasta, koska sitä ei enää tarvittu, mutta samalla tuskailin kuinka kurjaa oli jättää se pyörimään nurkissa. Sitten syntyi idea.

Hyönteishotelliseinä kuin pieni kaupunki

Jo useamman vuoden olin haaveillut hyönteishotelliseinästä, mutta toistaiseksi se oli jäänyt muiden kiireiden vuoksi tekemättä.

Talomme loputtoman pitkä ja ankea valkoinen seinä oli minusta aina ollut todella kurjan näköinen ja sitä se oli vieläkin, vaikka viime kesänä rakennetun lavatarhan harkkolaatikot ja raudoitusverkkosäleiköt näkymää paransivatkin. Näistä ajatuksista idea lähti liikkeelle.

Isopirkko
Isopirkon toukka

Pääsiäisviikonloppuna koiratarhan verkko purettiin ja sille rakennettiin kehykset. Mittaa verkkopätkällä oli n. 8 metriä x 1,90 metriä. Tulimme rakentaessa siihen tulokseen, että verkko oli parasta leikata kahdeksi neljän metrin pätkäksi, sillä 8 metriä oli aika vaikea käsiteltävä. Ja painavakin puuosineen.

Herukkaperhonen pökyttäjäpenkin kivilaatalla.
Juolukkasinisiipi pistäytyi tervehtimässä.
Ketohopeatäplä

Niinpä seinälle nousi pian kaksi verkkoa, joiden ympärille oli rakennettu kehykset. Päätypuut ulottuivat räystäältä maahan saakka ja ne ruuvattiin räystään alle sopiviin kohtiin kiinni. Maahan saakka ulottuvat jalat toivat lisätukea ja niiden väliin rakennettiin vielä kukkalauta parvekelaatikoille.

Sitten olikin jo aika ripustella hyönteishotelleja, joita olin jo useamman vuoden keräillyt nurkkiin odottamaan projektin alkua. Ja tokihan hotelleja rakentaa itsekin niin halutessaan ja ehtiessään.

Hyönteishotelliseinä kuin pieni kaupunki
Hyönteishotelliseinä kuin pieni kaupunki
Autio hyönteishotelliseinä ja toukokuinen lavatarha.

Hyönteishotelliseinä kuin pieni kaupunki

Vielä kesäkuussa eivät asukkaat olleet uuden uutukaiseen kaupunkiimme löytäneet. Joskus se vie kuulemma aikaa. Joidenkin lähteiden mukaan jopa pari vuotta, mutta monesti keskikesän kieppeillä ja sen jälkeen alkaa kotipesän etsijöitä ilmaantua.

Toivottavasti uudet asukkaat pitävät kukkalaatikoihin valituista pensaskrasseista, kehäkukista ja muutamista ruusupavuista. Ensi kesän istutuksiakin on jo suunniteltu ja silloin taidamme laittaa somisteeksi jotain muuta, mutta tarkempi suunnitelma on vielä kesken.

Keväällä valmistunut kasvihuone mahdollistaa kuitenkin isomman taimikasvatusmäärän, joten kukkien kasvattaminen ei pitäisi olla ongelma.

Hyönteishotelliseinä kuin pieni kaupunki
Hyönteishotelliseinä kesäkuun alkupuolella.
Hyönteishotelliseinä kuin pieni kaupunki

Seinällä on viitisen kymmentä ötökkähotellia ja pihassa tällä hetkellä yhteensä noin seitsemänkymmentä hotellia. Viimeistään ensi kesänä laitellaan pystyssä olevaan koira-aitaan lisää hyönteishotelleja.

Toivoisinpa jokaisessa pihassa huomioitavan ötököiden tarpeita. Eteenpäin pääsee jo sillä, että jättää edes pläntin nurmikkoa leikkaamatta, ylläpitää puutarhakompostia, istuttaa pölyttäjäystävällisiä kasveja, ei käytä myrkkyjä pihassa, rakentaa/ostaa hyönteishotellin tai useammankin ja kiikuttaa vaikkapa sisään eksyneen öttiäisen takaisin ulos.

Luonnonmonimuotoisuutta on tärkeää vaalia ja siinä auttaa se, ettemme hävitä pienten öttiäisten elinympäristöjä vaan vaalimme olemassa olevia ja koetamme tehdä niitä lisää.

Hyönteishotellin ensimmäiset asukkaat

Heinäkuun alkupuolella saimme iloksemme huomata, että hyönteiskaupunkimme oli saanut ensimmäiset asukaansa. Asukkaan tarkempi määrittely saatiin Suomen ötökät-ryhmän avulla, jossa kerrottiin, että kaveri on joko vuohenkellosoukkomehiläinen (Chelostoma rapunculi) tai leinikkisoukkomehiläinen (C. florisomne). Emme varmasti ikinä olleet edes kuulleet moisista, mutta aina oppii uutta.

Hyönteishotelliseinä kuin pieni kaupunki
Ötökkähotelliseinä juhannuksen kieppeillä kriikunametsiköstä katsottuna.

Eikä mennyt kauaa, kun jo saatiin seuraavia vauvauutisia uudesta hyönteiskaupungistamme. Umpeen muurautuvia putkiloita onkin mukava käydä ihmettelemässä joka päivä ja jos malttaa jäädä viereen istuksimaan saattaa nähdä vaikka mitä uutta!

Kun malttaa pysähtyä ja tarkkailla saattaa nähdä aukoissa myös eläviä toukkia. Iki-ihanan ötökkä-ryhmän kautta opimme, että alla olevan kuvan toukka kuuluu lehtikuoriaisiin ja sen on hotelliin todennäköisesti ruuaksi syntyville jälkeläisilleen kantanut jokin petopistiäinen tai koloampiainen.

Oranssissa kukassa istuva öttiäinen on puolestaan jokin kultiaisiin kuuluva loinen, jolla silläkin on paikkansa ötökkähotellimme asukkaiden kiertokulussa ja se olikin hyvin kiinnostunut kolossa majailevasta toukasta.

Luonto on tulvillaan loputtoman ihmeellisiä ja mielenkiintoisia asioita ja niitä nähdäkseen ei tarvitse välttämättä mennä kotipihaansa kauemmaksi.

Hyönteishotellin rakennusvinkkejä voit katsoa mm. YLEn artikkelista täältä tai Hyvinkään sivuilta täältä

Instagrammin puolella kannattaa kurkata Luomulaakson tiliä ja #LuomulaaksonLuonto. Sen alta löytyy kohtaamiamme luonnon ihmeitä ja kelojen/reelsien puolelta löytyy jo useampi videokin.


Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


2 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.