Emlat helpottavat aistiyliherkän verinäytteenottoa
Viime viikko kului pitkälti erilaisissa terapioissa ja laboratoriokäynneillä. Otettiin niin verikokeita kuin sydänfilmiäkin ja viikon ”kruunasi” vielä toisen koiramme astetta vakavampi leikkaus. Tämä viikko alkoi vähän paremmissa tunnelmissa ja jaksamista riittää toivottavasti himpun verran paremmin pienelle kodin muutoksellekin, joka toteutuessaan tulee helpottamaan meillä yhden jos toisenkin arkea.
Viime viikon verikokeista emme olisi selvinneet ilman apteekista ostettuja Emloja. Emlat sisältävät puudutusainetta ja ne puuduttavat ihon niin, ettei verinäytteen ottaminen enää tunnu. Olisin ollut kovin iloinen, kun olisin näistä ihmelappusista saanut kuulla jo viisitoista vuotta sitten, mutta monen monituista vuotta meni ennen kuin tieto niiden olemassaolosta meidät tavoitti, vaikka jokainen laboratoriokäynti olikin yhtä taistelua. Yhden jos toisenkin kerran olen huoneesta kantanut ulos kainalossani itkevän – tai oikeastaan kirkuvan ja rimpuilevan lapsen, joka ei rauhoittunut, vaikka toimenpide olikin jo ohi. Lisäksi pakolla paikallaan pitäminen verinäytteenoton ajan on aika kamalaa niin vanhemmalle, lapselle kuin hoitohenkilökunnallekin. Jotenkin olisin ajatellut, että Emloista kertominen olisi ollut kaikkien etu – ainakin sitä seuraava näytteenottokertaa ajatellen. No, onneksi olemme jo monta vuotta osanneet Emlat apteekista hakea. Toivottavasti tämän postauksen myötä moni muukin, joka ei vielä näistä tiedä.
Emloja on kuulema kahta sorttia. Toisessa on pienet peittositeet, jotka liimataan tarvittavaan paikkaan. Noissa lappusissa on vaikuttava-aine valmiina. Itse ostamme yleensä sen toisen, jossa on apteekin kertoman mukaan hiukan isommat peittositeet ja vaikuttava-aine pienessä tuubissa. Niiden käyttö on helppoa ja yksinkertaista. Tuubista annostellaan ainetta puudutettavalle iho-alueelle ja peittoside laitetaan huolella siihen päälle. Aineen annetaan vaikuttaa n. 60 minuuttia (tai atooppisella iholla n. 30 minuuttia) ja poistetaan juuri ennen toimenpidettä. Ajanvaraus laboratorioon kannattaa siis tehdä, jotta aikataulutus sujuu jouhevasti.
Emlojen avulla meillä lähes kaikki lapset selviävät ilman suurempia ongelmia näytteenotoissa. No, joskus itse näytteenotto tekee pahaa, mutta niin taitaa olla aika monella aistiyliherkällä. Emlat kuitenkin pelastavat tilanteen ja verinäytteet saadaan otetuksi. Joskus tehdään niinkin, että laitetaan voidetta pistoskohtaan ja peitetään paikka kelmulla. Näin vältetään Emla-pakkauksessa tulevan peittositeen poistaminen, joka saattaa tuntua ikävältä. Lämpimästi suosittelen näitä jokaiselle aistiyliherkän lapsen vanhemmalle.
Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.
Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.