Raparperia rosmariinilla ja mansikoilla
Raparperipuskat jatkavat yhä herkullisten happamien varsien kasvatusta siihen malliin, että päätin vielä yhden raparperireseptin luomupuuroharjoituksiin keitellä ennen johonkin muuhun raaka-aineeseen siirtymistä. Satokausi on kyllä ihan kullanarvoinen asia.
Raparperin satokausi on tänä vuonna ollut aivan erinomainen ja luulenpa, että pakastimeenkin tuota suloisen hapanta herkkua riittää vielä aimo annos, joten saamme sitten pitkin talveakin nauttia puutarhan antimista.
Vaikka raparperia jo nytkin on meillä aika paljon saatavilla, kun pihamme varmasti jokusen kymmenen vuotta samalla paikalla nököttänyt kasvi jaksaa joka kesä pitää meidät raparperissa, niin maltan tuskin odottaa, millaisen saaliin saammekaan, kun viime kesänä istutetut 5 uutta tainta alkavat toden teolla tuottaa satoa. Sitten ei raparperi takuulla lopu koko talvena! Ja jos ei kaikkea ehditä syödä/saada annettua eteenpäin, niin onhan raparperi kaunis katseltavakin. Kukka on monen pölyttäjän suosiossa ja kerääpä se monesti luokseen ne puutarhan kauneimmat perhosetkin!
Raparperia rosmariinilla ja mansikoilla
Tämän viikon resepti on yksinkertainen ja kaikin puolin helppo. Keittelin raparperisoseen, jota kokeilimme monissa puuroissa – niin uunissa kuin kattilassa valmistetuissa ja toimipa sekoitus mainiosti tuorepuurossakin.
Suosikiksi taisivat nousta niin manna, ohra, kaurahelmi kuin riisikin. Omat suosikkini taisivat ehkä olla iki-ihanat kaurahelmi ja mannaryyni, tosin riisi kirii ihan kannoilla.
Annoksen kuin annoksen kruunasivat tuoreet mansikat (myös sulatetut mansikat sekä mansikkahillo toimivat hyvin), jotka loivat raparperin ja rosmariinin kanssa suloisen makuyhdistelmän, jossa kesäisen makea ja suloisen hapan hivelivät makuhermoja – tosin yksi perheenjäsenistä ei sekoitukselle lämmennyt sitten millään versiolla, mutta se taas johtui puhtaasti siitä, että kyseinen henkilö ei pidä rosmariinista oikeastaan missään muodossa. No, aina ei voi miellyttää kaikkia ja makuasioista on turha kiistellä. Onneksi puuro maistui mainiolta myös ilman rosmariinia, sillä mansikka ja raparperi sopivat tunnetusti paremmin kuin hyvin yhteen.
Alla olevan soseen voikin keitellä myös siten, että korvaa rosmariinin vaikkapa vaniljasokerilla ja toimii muuten ohjeen mukaan. Mansikat on minusta mukavampi laitella puuron päälle, sillä en millään raaski mansikoita keitellä, etenkään niitä tuoreita. Jos oikein haluaa herkutella, niin annokseen voi paahtaa vielä lisäksi kuorittuja manteleita, jotka sitten rouhitaan puuron päälle. Tästä muuten piti meillä hänkin, jolle ei rosmariini maistunut.
Raparperi-rosmariinisose:
1-2 tl luomurosmariinia
1-1,5 dl luomusokeria
n. 50 g luomuvoita
n. 500 g raparperia
1. Laita kattilaan pesty ja pilkottu raparperi sekä sokeri ja rasva. Jauha rosmariini morttelissa ja lisää joukkoon. Lisäile pienissä erissä ja maistele, jotta löydät itseäsi miellyttävän vahvuuden. Kiehauta ja anna hautua hiljalleen, kunnes raparperit ovat hajonneet. Jos haluat joukkoon sattumia, niin pilko osa raparpereista isommiksi tai hauduttele hiukan vähemmän aikaa. Tarkista maku/makeus.
2. Lisää keittämäsi sose, joko puuron joukkoon kattilaan tai annostele lautaselle. Uunipuuroa tehdessä sekoita sose normaalisti tekemäsi uunipuuron ainesten joukkoon ja paista, kunnes seos on ottanut kauniisti väriä tai puuro on sopivasti hyytynyt. Äläkä unohda niitä makoisa mansikoita tarjoillessa, sillä ne kruunaavat annoksen!
Aikaisempiin Luomulaakson Puuroperjantai postauksiin pääset näppärästi tutustumaan täällä. Tähän mennessä on puuroissa maisteltu mm. nokkosta, valkosipulia, basilikaa, lakritsia sekä kahvia ja onpa matkanvarrella tullut puuroraaka-aineita savustettuakin!
Tule mukaan tekemään Luomupuuron maailmanennätystä!
Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.
Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.