Mitä puuron päälle eli 101 tapaa terästää puuro
Kävin viime viikolla keskustelun ystäväni kanssa, joka pähkäili, mitä niiden puurojen päälle sitten oikein voisi laittaa. Hän sanoi, ettei millään ehtisi alkaa keitellä muuta kuin sen peruskaurapuuron, mutta ongelmana oli, että puuro maistui aina samalta ja olisi kiva olla jotain helppoja vinkkejä, mitä puuron päälle oikein voisi laittaa.
Tuon keskustelun pohjalta syntyi tämä postaus, joka toivottavasti auttaa kiireisimpien aamujen tai iltojen yli, kun puuroa pitäisi keittää, mutta aika ei riitä kuin siihen peruspuuroon. Tuollaisia aamuja ja iltoja lienee välillä meillä jokaisella ja joskus tuntuu, ettei niitä muunlaisia olekaan.
Tämän viikkoisen Puuroperjantain ideana onkin tuoda esiin helppoja ja nopeita tapoja muuttaa peruspuuro – oli se sitten perinteinen keitetty tai yön yli tekeytymään jätetty tuorepuuro – joksikin, joka innostaa syömään puuroa silloinkin, kun on tulipalokiire.
Luomupuuron maailmanennätys on taas hiukan helpompi saavuttaa näillä ohjeilla. 😀
Peruspuurojen reseptit
Tuorepuuro
(neljälle)
4 dl luomukaurahiutaleita
8 dl luomumaitoa
ripaus suolaa
1. Sekoita kaikki ainekset keskenään isossa purkissa tai annoksiksi niin halutessasi. Anna seistä yön yli jääkaapissa ja lisää haluamasi lisukkeet päälle juuri ennen syömistä.
Makoisa peruskaurapuuro
(Neljälle)
n. 3 dl Elovena luomukaurahiutaleita
1 l luomu vanhanajantäysmaitoa
1 tl suolaa
1. Sekoita kaikki aineet maidon joukkoon ja keitä puuroksi. Muista sekoitella välillä. Hauduttele niin tulee parempaa. Jos käytössäsi ovat jotkin muut puurohiutaleet, noudata hiutalepaketin kyljessä olevaa ohjetta.
Mitä kaikkea puuron päälle?
Itse vastaan tähän aina, että oikeastaan mitä vain!
Samalla kuitenkin tiedostan tosiasian, että kiireessä ei aina keksi ja valmiit vastaukset ovat nopeampia. Helposti myös laittaa aina sitä, mitä yleensäkin. Aamukiire tappaa luovuuden ja illalla aivot ovat jo niin väsyneet, etteivät kummemmin jaksa pohtia puuromakujen vivahteita. Tärkeintä on saada ruoka pöytään ja lapset ruokittua.
Tämä postaus, 101 tapaa terästää puuro, sisältää puuronpäällisvinkkejä, joita meidän perheessämme on käytetty. Niiden muisteleminen olikin muuten varsin hauskaa ja huomasimme, että muutama aines tuntui nousevan esiin useammin kuin toiset.
Esimerkiksi hunaja oli tällainen ja käytämme sitä hyvin usein makeuttamassa annoksia. Taitaapa se olla meidän perheemme suosikki melkein missä vain! Harvemmin makeutukseen tulee tosiaan käytettyä jotain muuta. Toisaalta hyvä niin – hunaja on hyvä ja kotimainen vaihtoehto ja saatavina luomuna melkein mistä kaupasta tahansa. Hunajan voi toki halutessaan korvata myös jollain muulla kuten agavesiirapilla. kookossiirapilla tai vaikkapa vaahterasiirapilla. Tai sillä sokerilla, mutta se ei ikävä kyllä tuo ihanaa tahmeutta.
Myös cashewpähkinät nousivat vahvasti esiin, sillä niistä taitavat pitää meillä kaikki ja saatavuus luomuna on hyvä melkein missä tahansa. Tosin tänä päivänä monia muitakin pähkinöitä on jo varsin hyvin tarjolla monissa kaupoissa, mutta meidän mielestämme nyt ei vain ole cashewn voittanutta.
Mainittava seikka lienee sekin, että kaikki listoissa olevat raaka-aineet löytyvät luomuna kaupasta/tuottajalta tai omasta/ystävien puutarhasta/metsästä. Arjessa käytettävät raaka-aineet meillä valikoituvatkin pitkälti sen mukaan, miten helposti ne ovat kaupoissa/verkkokaupoissa saatavilla.
Mitä puuron päälle eli 101 tapaa terästää puuro
Kaikki ohjeet ovat yhden hengen annoksia.
Maapähkinävoi
Maapähkinävoi on yksi suurimpia herkkujani ja mielelläni anna sille päärooliin puurolautasellani.
Se on parhaimmillaan ihanan suolainen ja valitakin voi helposti sen väliltä onko joukossa ihania sattumia vai onko koostumus silkkiä ja samettia. Lisäksi sen kanssa sopii moni herkku. Oma herkkuni on basilikan ja maapähkinävoin suloistakin suloisempi liitto, joka ensin tuntui kerrassaan oudolta, mutta sitten makunystyräni rakastuivat yhdistelmään aivan silmittömästi.
1. 1-2 rkl maapähkinävoita, 1 rkl raastettua suklaata
2. 1-2 rkl maapähkinävoita ja sekä maun mukaan basilikaa
3. 1-2 rkl maapähkinävoita, banaania sekä chian siemeniä
4. 1-2 rkl maapähkinävoita, banaania, vadelmia sekä 2 tl intiaanisokeria
5. 1-2 rkl maapähkinävoita, banaania, mustikoita, 0,5-1 rkl kurpitsan siemeniä, 0,5-1 rkl auringonkukansiemeniä ja loraus hunajaa
6. 1-2 rkl maapähkinävoita, vadelmia, banaania, kookossokeria, pari palaa tummaa suklaata rouhittuna, 1 tl pellavansiemeniä
7. 1-2 rkl maapähkinävoita sekä reilu kourallinen mansikoita ja kookoshiutaleita
8. 1-2 rkl maapähkinävoita, kourallinen mansikoita sekä 1 rkl rouhittua tummaa suklaata
9. 1-2 rkl maapähkinävoita, omenakuutioita tai raastetta sekä kanelia
10. 1-2 rkl maapähkinävoita, omenakuutioita tai raastetta, rouhittuja paahdettuja pekaanipähkinöitä sekä ripaus kanelia. Halutessasi voit käyttää myös omenakuutiot/raasteen paistinpannun kautta.
11. 1-2 rkl maapähkinävoita ja mieluista hilloa.
Marjat
Marjat ovat ihanan monipuolisia. Lisäksi niissä on paljon vitamiineja ja ne tekevät annoksesta houkuttelevan ja raikkaan makuisen ja näköisen. Ja marjoissa on parasta sekin, että niitä saa helposti hankituksi kotimaisena ja luomuna. Parhaimmillaan niitä voi myös poimia itse, sillä kesän ja syksyn aikana ovat metsät niitä pullollaan. Monella taitaa myös omassa puutarhassa tai pihan nurkassa kasvaa ainakin yksi viinimarjapensas tai karviainen ja jos ei vielä kasva, niin se on helposti korjattu, sillä marjapensas mahtuu aika pieneenkin tilaan.
Marjoja voi käyttää niin tuoreena, pakastettuna sekä kuivattuna, niin kokonaisena kuin jauheenakin. Jokainen versio maistuu erilaiselta. Pakastetut voi toki sulattaa ensin, mutta etenkin aamulla on mukava pudottaa jäiset marjat kuumaan puuroon, joka sulattaa ne ja jotka puolestaan muuttavat pienessä hetkessä tulikuumana höyryävän puuron syöntilämpöiseksi ja aamutoimet sujuvat taas himpun verran nopeammin.
1. 1- 2 kourallista mustaherukoita sekä hyvänlainen loraus hunajaa
2. 1 kourallinen mustaherukoita, 1 kourallinen vadelmia ja loraus hunajaa
3. 1 kourallinen mustaherukoita, hiukan punaherukoita sekä mansikoita ja 1 rkl kookoshiutaleita
4. 1-2 kourallista murskattuja vadelmia sekä 1 rkl tummaa suklaata raastettuna
5. 1- 2 kourallista vadelmia sekä 1 rkl kookoshiutaleita ja 1 rkl murskattuja cashew pähkinöitä
6. puolikourallista vadelmia, puolikourallista mustikoita, puolikourallista mansikoita sekä muutama murskattu sitruunamelissan lehti ja halutessasi pieni loraus hunajaa
7. 1-2 kourallista mustikoita, 2 rkl maustamatonta jogurttia ja loraus hunajaa
8. 1-2 kourallista mustikoita, hunajapaahdettuja mantelilastuja sekä 2 rkl jogurttia
9. 1-2 kourallista mustikoita, loraus hunajaa sekä 1 rkl (paahdettuja) manteleita murskattuna
10. 2 rkl kuivattuja karpaloita, 1 rkl rouhittuja cashew pähkinöitä, 1 rkl auringonkukansiemeniä
11. 2 rkl kuivattuja karpaloita, 1 rkl paahdettuja, murskattuja cashewpähkinöitä sekä 1 rkl kookoshiutaleita
12. 1-2 rkl kuivattuja karpaloita ja loraus vaahterasiirappia
13. 2 tl ruusunmarjajauhetta, muutama mansikka ja 1 rkl auringonkukansiemeniä ja loraus hunajaa
14. 2-3 tl ruusunmarjajauhetta, 2 rkl maustamatonta jogurttia sekä ripaus kanelia
15. 2-3 tl ruusunmajajauhetta, 1 rkl rouhittuja pähkinöitä, 1 rkl rusinoita ja loraus hunajaa
16. 1-2 kourallista mansikoita, muutama basilikan lehti silputtuna, ripaus kanelia
17. 1-2 kourallista mansikoita ja 1 rkl kookoshiutaleita sekä muutama pekaanipähkinä
18. 1-2 kourallista mansikoita, 1 rkl kaakaojauhetta, vajaa 0,5 tl vaniljaesanssia, sekä 1 rkl rouhittuja pähkinöitä
19. Karhunvadelmia, 2 tl vaniljasokeria ja 1 rkl rouhittuja pähkinöitä tai siemeniä sekä 2 rkl maustamatonta joghurttia
20. 0,5-1 dl survottuja puolukoita hunajan kera
21. Puolukoita, mustikoita ja hunajaa tai muuta makeutusta
22. 0,5-1 dl puolukkaa, vajaa 0,5 tl vaniljaesanssia sekä 1 rkl pähkinärouhetta
23. 0, 5-1 dl puolukkaa, banaania ja 1-2 rkl intiaanisokeria
24. 0,5-1 dl puolukkaa survottuna, n. 3rkl maustamatonta jogurttia, 1-2 rkl kookoshiutaleita ja hunajaa
25. 0, 5-1 dl puolukkaa, 1 rkl kaakaojauhetta, 2 tl vanilliinisokeria tai n. 0,5 tl vaniljaesanssia sekä hunajaa
Hedelmät, tuoreet ja kuivatut
Hedelmät. Ne tuovat puuroon ihanaa makeutta ihan niin kuin marjatkin, mutta ovat jotenkin täyteläisempiä ja kaikin puolin rikkaamman makuisia. Niistä ehkä puuttuu marjojen keveys, mutta tilalla on sellainen määrä hemmottelua, että ilokseen niitä lautaselle laittelee. Hedelmät sopivat moneen erilaiseen sekoitukseen, mutta itse pidän niistä ehkä eniten pähkinöiden kera.
1. 6 kpl kuivattua aprikoosia pilkottuna sekä 1 rkl hunajaa
2. 6 kpl kuivattuja aprikooseja pilkottuna ja 1 rkl murskattuja paahdettuja manteleita
3. Tuoretta aprikoosia, loraus inkiväärisiirappia sekä paahdettuja mantelilastuja
4. Muutama taateli sekä 1 rkl paahdettuja cashew pähkinöitä sekä hiukan kanelia
5. Muutama taateli sekä 1 rkl kaakaojauhetta sekä hiukan kanelia
6. Muutama taateli, banaania sekä 2 tl vaniljasokeria
7. n. 2 rkl rouhittuja kuivattuja kirsikoita, 1 rkl paahdettuja kookoshiutaleita sekä 1 rkl rouhittua tummaa suklaata
8. Ohuita omenasiivuja, kanelia sekä loraus hunajaa
9. Uunissa paahdettua omenapiirakantäytettä sekä paahdettuja hiutaleita ja pähkinöitä
10. Pannulla paahdettuja omenalohkoja (1 omena), 2 tl vaniljasokeria, ripaus kanelia sekä 1 rkl rouhittuja pekaanipähkinöitä. Paahda kaikki ainekset pannulla. Valuta puuron päälle vielä hiukan hunajaa.
11. Muusattua banaania, persikkaa (tölkistä tai tuoreena) 2 rkl mustikoita
12. Banaani, 1 rkl rouhittuja pekaanipähkinöitä, muutama vadelma sekä loraus hunajaa
13. Banaania, puoli kourallista mustikoita, 2 rkl kookoshiutaleita sekä loraus hunajaa tai agavesiirappia
14. Puolikas tai kokonainen persikka (tölkistä tai tuoreena), 2 rkl murskattuja, paahdettuja pekaanipähkinöitä sekä hunajaa tai vaahterasiirappia
15. Puolikas tai kokonainen persikka (tölkistä tai tuoreena), kourallinen vadelmia, 2 tl vaniljasokeria sekä 1 rkl paahdettuja mantelilastuja
16. Puolikas tai kokonainen persikka (tölkistä tai tuoreena), kanelia ja 5 pekaanipähkinää
17. Puolikas tai kokonainen persikka (tölkistä tai tuoreena), muutama basilikanlehti silputtuna sekä loraus sitruunamehua
18. Päärynää ja omenaa kuutioina kanelin ja vaniljasokerin kera. Sopivat hyvin tuoreena tai sitten paahdettuna voi nokareen kera.
19. Päärynää ja persikkaa pieninä kuutioina sekä paahdettuja mantelilastuja
20. Päärynää, muutama saksanpähkinä, hyppysellinen tai pari kanelia (sekä hunajaa
21. Ananasta (tölkistä tai tuoreena), 1 rkl rouhittuja pähkinöitä, 1 rkl kookoshiutaleita
22. Appelsiininlohkoja, 2 rkl paahdettuja pähkinöitä, hunajaa
23. Appelsiinilohkoja, rouhittua suklaata 1 rkl, 1 rkl kookoshiutaleita ja hunajaa
24. Appelsiinilohkoja, appelsiininmakuista suklaata rouhittuna sekä 0, 5 tl vaniljaesanssia
25. Mandariininlohkoja, muutama viinirypäle halkaistuna sekä paahdetuja pähkinöitä
26. Mandariininlohkoja, paahdettuja pähkinöitä sekä 2 -3 rkl maustamatonta jogurttia
27. 1 tuore luumu paloiteltuna, loraus vaahterasiirappia sekä ripaus kanelia
28. 1 tuore luumu soseena tai rouhittuna ja 2 tl vaniljasokeria
29. Muutama kappale kirsikoita rouhittuna, 1-2 rkl raastettua tummaa suklaata ja hiukan vanilja esanssia
30. Laita kuumalle pannulle puolikas omena kuutioituna, kourallinen kirsikoita puolitettuna ja kivet poistettuna ja anna pehmentyä viitisen minuuttia, lisää joukkoon loraus hunajaa, hyppysellinen kanelia sekä hyppysellinen inkivääriä. Anna hautua hetki.
31. Puolikas tai kokonainen kiivi sekä muutama mangon lohko
32. Kiiviä, banaania, paahdettuja pähkinöitä sekä 1 rkl maapähkinävoita
33. Kiiviä, banaania, kourallinen kookoslastuja, loraus agavesiirappia
34. Kiiviä, ananasta ja kourallinen vadelmia
35. Kiiviä, persikkaa, banaania sekä 2 rkl rouhittuja pähkinöitä
36. Raastettua appelsiininkuorta
37. Sitruunan raastettua kuorta
Siemenet ja pähkinät
Siemenet ja pähkinät tuovat puuroon erilaista tekstuuria ja niitä voi hyvin käyttää paahdettuina tai sellaisenaan. Lisäksi ne ovat hyvin terveellisiä ja auttavat pitämään nälkää pitkään poissa.
1. 2 rkl pannulla paahdettuja auringonkukansiemeniä ja loraus hunajaa
2. 1 rkl pannulla paahdettuja auringonkukansiemeniä, 1 rkl kurpitsansiemeniä, 1 rkl kuivattuja karpaloita sekä loraus hunajaa
3. 2 rkl pannulla paahdettuja auringonkukansiemeniä, 2 rkl mustikoita ja hiukan hunajaa
4. 2 rkl rouhittuja cashew pähkinöitä, 3 kpl kuivattua aprikoosia rouhittuna, 2 rkl maustamatonta jogurttia
5. 1 rkl cashew pähkinöitä, 1 rkl hasselpähkinöitä, 2 kpl parapähkinöitä, ripaus merilevärouhetta ja 2 rkl rusinoita
6. 5 kpl pekaanipähkinää, 1 rkl paahdettuja ja suolattuja cashew pähkinöitä, 1 rkl paahdettuja kurpitsan siemeniä ja 3 -4 rkl maustamatonta jogurttia
7. 4-5 pekaanipähkinää, 1 rkl kookoshiutaleita, 4 kuivattua aprikoosia ja loraus hunajaa tai agavesiirappia
8. 1 rkl rouhittuja hasselpähkinöitä, 1 rkl cashewpähkinöitä, 1 rkl hasselpähkinöitä, 4 kuivattua viikunaa, 2 kuivattua aprikoosia rouhittuna (4 rkl maustamatonta jogurttia)
9. 2-3 rkl erilaisia pähkinöitä rouhittuna ja 1 rkl kaakaojauhetta (sekä banaania)
10. 2-3 rkl erilaisia paahdettuja tai paahtamattomia siemeniä, pari parapähkinää, omenalohkoja sekä loraus hunajaa
Mausteet
Entäpä kun kaapissa ei olekaan kaikenmaailman suklaita, hedelmiä tai marjoja? Tai marjat ovat kaikki jäässä, purkinavaaja on kadonnut ja tuorepuuro seisoo pöydällä odottamassa makuannosta? Onneksi on maustekaappi!
Annostelu maun mukaan.
1. Kanelilla pelastuu melkein puuro kuin puuro
2. Inkivääri toimii myös puurossa, mutta myös jogurtissa ja viilissäkin!
3. Pomeranssinkuorta kannattaa myös kokeilla
4. Piparimausteseos niille, jota ikävöivät joulua
5. Vaniljasokeri ei petä koskaan. Kanelin paras kaveri.
6. Kardemumman tuoksu tuo mieleen Mummilan pullapäivän
7. Muskotistakin pitää moni!
8. Tuore sitruunamelissa tuo keveyttä ja sitruunan makua ja tuoksua.
9. Suklaaminttu pelastaa, kun minttusuklaavarasto on kaapista loppunut.
10. Kokeile sekoitusta listassa mainituista mausteista. Haistele mausteita ja yhdistele rohkeasti. Kokeilemalla selviää, mikä maistuu juuri sinulle!
Ei unohdeta niitä tuttuja ja turvallisiakaan!
1. Ei liene kylmän maidon ja voisilmän voittanutta, kun on kyse höyryävästä lautasellisesta puuroa.
2. Hillosilmästä on moneksi. Valitse mieleisesi maku ja nauti.
3. Kanelisokerivoisilmä. Tähän ei tarvitse lisätä mitään. Kaikki herkut samassa paketissa.
4. Mehukeitto. Aina varma valinta.
5. Sekametelisoppa. Monelle jouluinen maku, toisille maistuu ympäri vuoden.
6. Rusinasoppa. Kaikkien rusinanystävien herkku.
7. Sokeri. Epäterveellinen juu, mutta joskus ei ole sen voittanutta. Paremman omantunnon saavuttamiseksi voit valita vaikkapa intiaanisokerin.
8. Marja- ja hedelmäkiisselit. Monelle tuttu lisuke puurossa. Maistuu ympäri vuoden ja vaihtoetoja on lukemattomia.
———————————
Muihin Puuroperjantain postauksiin pääset helposti tutustumaan täällä. Tähän mennessä on maisteltu niin muistoja Mummilasta kuin basilikalla höystettyä lakritsikookospuuroakin sekä montaa montaa muuta herkullista puuroa.
Tule mukaan harjoittelemaan, tehdään yhdessä luomupuuron maailmanennätys!
Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.
Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.
One Comment
Niilo22
Homejuusto, yllättävän hyvää…