Luomu,  Luomutila

Mahtava Mattilan Luomutila

Tila_Mattila05Viime viikolla meillä tapahtui paljon ja pakastin täyttyi, mutta ei tarpeeksi, koska tulimme syöneeksi liian paljon mansikoita ja nyt pakastimessa on paha, monen mansikan mentävä aukko. Pitää varmaan tehdä asialle vielä jotain ennen kuin mansikkakausi päättyy. 🙂

Viime viikolla haimme Mattilan luomutilalta varaamamme mansikat.  En tiedä, miten olimme onnistuneet aikaisempina vuosina olemaan huomaamatta sitä meitä lähinnä olevaa luomumansikkatilaa, mutta niin kuitenkin oli käynyt ja olimme monen monituista kertaa menneet merta edemmäs kalaan. No, onneksi enää ei tarvitse. 🙂Tila_Mattila04

Nurmijärvellä, Rajamäen kylässä sijaitseva Mattilan luomumansikkatila on mukava ja tilalliset niin aurinkoisia, että he varmaan kypsentävät mansikat ennätysajassa, vaikka taivas olisi koko kesän pilvinen.  Edellisestä lauseesta lienee selvinnyt, että meidän mansikkamme tulevat tästä päivästä lähtien aina Mattilasta. 🙂

Kotiin kannettujen herkkumarjojen myötä kuoriutui taaperostammekin sellainen mansikkamonsteri, että mansikoiden säilömisestä ei ollut tulla yhtään mitään.

Ensin pikkuinen jaksoi kumarrella ylitsevuotavaisen kohteliaasti lukuisten kiitti-kiitti-kiitti sanojen tulviessa ilmoille, kun kuppiin laitettiin yksikin mansikka. Lopulta vaatimustaso kasvoi, kun hän huomasi, että veljien kuppiin sujahti kerralla enemmän kuin yksi, mutta edelleen jaksettiin kumarrella melkein lattiaan saakka ainakin tuhat kertaa ja hokea kiitti-kiitti-kiitti suloisten hymyjen kera.

Sitten se tapahtui. Mansikoiden Tila_Mattila06tarjoilu loppui ja alkoi pakastaminen. Sehän nyt vain ei ollut mukavaa ja niinpä keittiön portin taakse jätetty pieni lapsi huusi portin toisella puolella äitiä noin sata kertaa sekunnissa, yritti kiskoa porttia auki, tarjota mansikkakuppia ja ehdottipa vielä viittomin vievänsä mansikoita Mummille (hän kyllä annettaessa vei niitä Mummille eikä syönyt itse. ❤) ja oli kaiken kaikkiaan todella kärsivän näköinen.

Saattoi olla, että äidin sydän hiukan siinä huudossa pääsi heltymään ja pikkuisen kuppiin sujahti jokunen ylimääräinen mansikka…. 😀

Mansikkatilalla on siis pakko pistäytyä vielä uudelleenkin.

Mansikkalajikkeita Mattilan luomutilalla on monta – tällä hetkellä löytyy 16 eri lajiketta ja niiden joukosta jokainen varmasti löytää oman suosikkinsa. Marjat kuuluvat muidenkin mielestä olevan varsin herkullisia ja siitä kertonee ehkä sekin, että ostajia tulee bussilla aina Helsingistä saakka!

Tila_Mattila07

Tila_Mattila08

Ehdottomasti täytyy myös mainita siitä, että kummassakaan ostamassamme laatikossa ei ollut ainoatakaan pilaantunutta tai liiskaantunutta mansikkaa. Siis ei yhtä ainoatakaan ja pohjaan saakka mansikat olivat kuivia ja ehjiä. Tuntuu uskomattomalta, kun muistaa vuosien takaiset mansikkaostokset kauppojen edessä olevissa marjanmyyntipisteissä, jolloin laatikossa kuin laatikossa oli pilaantuneita sekä etenkin aivan liiskaantuneita marjoja. Oli upeaa huomata, että Mattilan luomutilan marjat ovat priimakunnossa viimeistä marjaa myöden! Näitä ei voi kuin suositella!

Mattilan luomutilalla pääsee helposti keräämään mansikoita vaikka koko perhe. Tällä kertaa emme tosin ottaneet lapsia lainkaan matkaan vaan nautimme mieheni kesäloman tarjoamasta mahdollisuudesta käydä edes jossain ilman lapsia.

Tila_Mattila10

Tilan mansikkarivit ovat leveät ja nurmetetut rivivälit lisäävät keräilymukavuutta. Mansikkapeltojen päädyssä kohoaa muutaman mehiläispesä, joiden asukkaat turvaavat mansikkasatoa. On mukava huomata, että myös mehiläisistä pidetään tilalla huolta – ovathan ne ruokatuotannon perusasioita.

Oli ihanaa kuulla tilan tulevaisuudensuunnitelmista, joihin kuuluivat mansikoiden lisäksi myös pensasmustikat, kasvihuone sekä kesäkahvila. Maltan tuskin odottaa, että nuo kaikki pyörähtävät täydellä teholla käyntiin. Samalta tilalta on jossain vaiheessa mahdollista siis saada mansikoiden lisäksi paljon muutakin. Upeaa!

kuva_mansikkaa01website statistics


 


Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


2 Comments

  • Käsityökaista

    Kyllä tilalta suoraan ostetut mansikat ovat parasta. Lähellämme on myös mansikkatila ja joka kesä sinne on mentävä mansikat hakemaan. Ne laitetaan laatikkoon asiakkaan silmien edessä eikä ole meilläkään huonoja mukaan eksynyt.

    Pojanpoika sai viimeksi monta maistiaista tilalla ja kotimatkalla piti jo osa mansikoista syödä matkaevääksi :).

    • Maria/Luomulaakso

      Kuulostaa ihanalta paikalta tuokin. 🙂 Ja pojanpoikasi varmasti nauttii, kun pääsee mutustelemaan mansikoita jo kotimatkalla. Tuollaiset pienet asiat ovat juuri niitä, joita sitten isonakin vielä muistelee. Kiitos kommentistasi. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.