Kasvihuone,  Puutarha

Kasvihuoneen raivausta ja kesähaaveita

Viime vuonna kasvihuone toimi tavallisen käyttötarkoituksensa lisäksi myös varastona remontissa tarvittaville välineille ja materiaaleille. Tuon jälkeen sinne alkoi syksyn mittaan kasaantua myös muuta ”tuiki tarpeellista” tavaraa ja nyt keväällä minulla paloi pinna kasvihuoneeseen kuulumattomien rojujen kanssa.

”Kasvihuone”

Kasvihuoneeni ei ole ihan virallisen kuvauksen mukainen kasvihuone vaan sai alun perin alkunsa pergolana, joka sitten suljettiin kasvihuonemuovilla. Se on kuitenkin ollut varsin toimiva kapistus, vaikka lämmönsäätely on hyvin helteisinä päivinä aikamoisen vaikeaa. Lämmin siellä kuitenkin on ja sen verran tilaa, että kasvien lisäksi siellä mahtuu mukavasti oleskelemaankin. Puutarhapäivän jälkeen onkin mukavaa istahtaa alas ja lukea vaikkapa kirjaa.

Kasvihuoneen raivausta ja kesähaaveita

Nyt keväällä päätin, että tänä kesänä ei kasvihuone olisi pullollaan rakennuskampetta vaan haluan tilasta ihan oikeasti mukavan paikan niin kasveille kuin ihmisillekin. Ja tänä vuonna sinne ei toivottavasti pesiydy ampiaisiakaan niin kuin teki viime vuonna. Mattorullan sisään rakennettu pesä ehti aika suureksi ennen kuin huomasimme sen piharemontin lomassa ja ainoa vaihtoehto oli kutsua paikalle tuholaistorjuja, koska pesä oli erittäin hankalassa paikassa ja jouduimme jatkuvasti kulkemaan ampiaisten kanssa samasta kasvihuoneen ovesta. Välillä liikennettä oli niin paljon, että olisi ehkä ollut paikallaan asentaa ovelle ihan liikennevalot.

Asian teki vaikeaksi sekin, että pienimmäisemme ei osannut varoa lentäviä naapureitamme oikeastaan ollenkaan vaan juoksenteli pesän vierestä. Niinpä pesä sai lähteä ja me saimme viettää lopun kesää pelkäämättä pistoksia.

Viime viikonloppuna aloitimme raivauksen ja pääsimme jo varsin hyvään vauhtiin, vaikka tekemistä riittää vielä joksikin aikaa ennen kuin tila on mukava ja valmis ottamaan kesän vastaan. Tänä vuonna tilaa kasveille on himpun verran vähemmän, sillä halusin saada pojallemme kovin mieluisan roikkuvan tuolin mahtumaan tilaan ja se tarkoitti puolestaan sitä, että kolme kasviastiaa piti siirtää pois. Niissä on tavallisesti kasvanut kurkkua, joten kuusi kurkuntainta vähemmän on tänä vuonna tuottamassa satoa. Voi olla, että jokunen tomaatintaimikin saa väistyä oleskelun tieltä, mutta siitä huolimatta tilaan mahtuu vielä ihan mukavasti kasvejakin.

Kasvihuone sijaitsee ihanasti talon vierellä siten, että ulko-ovesta astutaan suoraan sisään vihreyteen ja lämpöön. Kasvihuoneemme ei ole mitenkään erityisen kostea, kuten kasvihuoneilla on yleensä tapana. Pergolamainen rakenne muoveista huolimatta on aika hengittävä eikä kosteutta juurikaan pakkaannu sisään. Ainoa oikea ongelma on oikeastaan vain se, että lämpötilaa on vaikea säädellä, kunnollisten luukkujen puuttumisen vuoksi, mutta erityisesti kurkut ovat tästä paikasta pitäneet ja tuottavat satoa jopa tomaatteja paremmin. Myös basilika kasvaa hyvin ja se onkin yksi kasvihuoneeni vakio vieraista. Tänä keväänä ajattelin tavallista iso lehtistä basilikaa lisätä pistokkaista, kuten aikaisempinakin vuosina. (Ohjeet tähän löydät tämän linkin takaa.)

Osa basilikoistani tulee, kuten jo useampana vuonna, Lohenojan luomutilalta, joka kasvattaa ehkäpä ne maailman parhaat taimet. Viime vuonna hankin sieltä pienilehtiset basilikat, jotka kasvoivat todella rehevinä. Muutaman taimen pidin sisällä sisäpuutarhassa.Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


2 Comments

    • Luomulaakson Maria

      Tuo talosta suoraan kasvihuoneeseen on kyllä ihan parasta. Ihanaa on myös kesäaamuina avata verhot ja nähdä ihana vireys ja kypsyvät tomaatit. 🙂 Vielä on vähän matkaa, että tuonne asti taas päästään. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.