Kuinka jätevesiasetus muutti arkea: Osa 1
Pihaamme asennettavat jätevesille tarkoitetut umpisäiliöt ovat saaneet mietteliääksi.
Kuinka paljon vettä meillä oikein kuluu? Kuinka nopeasti säiliöt tulevat täyteen? Kuinka usein ne pitää tyhjentää ja ennen kaikkea, kuinka paljon niiden tyhjentäminen nostaa jo nyt huimaa vauhtia kohonneita asumiskustannuksiamme?
Tein taustatöitä ja otin selvää asioista. Alkoi ahdistaa.
Ahdistus syvenee
Yhä enemmän alkoi meitä mietityttää se seikka, että viemäriin menee loppujen lopuksi aivan tuhottoman paljon täysin puhdasta vettä – siis sellaista, jota ei todellakaan tarvitsisi umpisäiliöön tallettaa.
Jo pelkästään vessan vetämiseen käyttää yksi henkilö Motivan mukaan noin 40 litraa vettä vuorokaudessa. Se on iso määrä ja meillä se pitäisi kertoa kuudella eli litroja tulisi yhteensä huimat 240 litraa! Tuo kaikki vessasta alas vedettynä yhden päivän aikana. Ei käy.
Motiva osasi kertoa senkin, että keittiössä vettä kului keskimäärin 35 litraa per henkilö, peseytymiseen meni puolestaan 60 litraa ja pyykkiin 20 litraa. Yhteensä se tekee 155 litraa vuorokaudessa. Kun tuo luku kerrotaan kuudella, niin määrä on sen verran hurja, että huonommallakin matikkapäällä ymmärtää, ettei tulevan umpisäiliön tilavuus riitä kovinkaan pitkälle. Ei edes koko kuukaudeksi.
Matka kohti uutta vedenkäyttötapaa
Likakaivot on meillä pitänyt tyhjentää tavallisesti parisen kertaa vuodessa, mutta umpisäiliöiden tyhjennys olisi vähintään kaksi tai ehkä kolmekin kertaa kuukaudessa. Se nostaa asumiskuluja vuodessa monella sadalla eurolla, kun yksi tyhjennys maksaa nykyisin noin 80 euroa. Itse asiassa lisäkulua tulisi vuodessa noin 1760 euroa, jos kaksi kertaa kuukaudessa tapahtuva tyhjennys riittää ja 2720 euroa, mikäli tyhjennys tapahtuu kolme kertaa kuukaudessa. Lapsiperhe ei todellakaan kiitä. Enkä usko, että kovin moni muukaan.
Hetkellisen epätoivon jälkeen tartuimme härkää sarvista ja päätimme, että koska umpisäiliöiden tuloa emme mitä ilmeisimminkään voi välttää ja muita vaihtoehtoja ei yksinkertaisesti ole, niin sitten on keksittävä kaikki mahdolliset konstit, ettei vettä kuluisi paljon ja ettei viemäriin mene tippaakaan puhdasta vettä. Päätimme, että puhdas vesi pitää saada hyötykäyttöön viimeistä pisaraa myöten ja vettä kulutetaan mahdollisimman vähän tai asumisbudjettimme ei tulisi ikinä kestämään.
930 litraa vettä vuorokaudessa olisi luksusta, johon meillä ei tulisi olemaan varaa.
Näiden ajatusten myötä alkoi matkamme kohti ekologisempaa vessa- ja vedenkäyttökulttuuria ja aloimme todenteolla pohtia vedenkäyttötapojamme.
Meillä on vielä melkein vuosi aikaa selvittää, kuinka paljon vettä oikeastaan todella tarvitsemme ja kuinka vähällä voisi selvitä muuttumatta ympäristöhaitaksi läheisilleen.
Tule mukaan seuraamaan, kuinka selviämme ja millainen arjestamme oikein muodostuu.
Muut tähän mennessä julkaistut postaukset jätevesiremonttiimme liittyen pääset lukemaan täältä.
Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.
Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.
4 Comments
Tuija Rajala
Mielelläni seuraan, meillä sama edessä 🙁
Maria/Luomulaakso
Kiva, että olet mukana seuraamassa. 🙂 Onko teilläkin umpisäiliöt ainoana vaihtoehtona?
Hirvonen
Aikamoisia määriä menee kaivosta jätevesien sekaan. Ja niin kuin sanoit puhdasta vettä. Meillä tuli nyt ekan kerran ajankohtaiseksi myös kun jäteveden pumppaamoja katsellaan mökille.
Luomulaakson Maria
Onneksi on hyviä vaihtoehtoja jo mukavasti tarjolla. 🙂