Villivihanneksia
Viime kesänä aloin kerätä lasten kanssa kasveja pihaltamme. Jo jonkin aikaa oli kiinnostanut tuo hortoilu, mutta jotenkin sitä ei vain tullut aloittaneeksi ja syötävien kasvien tunnistaminen oli jotenkin hankalan tuntuista. Pelotti sekin, jos en tunnistakaan kasvia oikein. Sain huomata, että tunnistaminen onkin oikeastaan ihan helppoa ja tässä pätee sama sääntö kuin sienissäkin. Kerää ja syö vain sellaisia kasveja, jotka tunnistat varmasti.
Viime kesänä meillä poimittiin enimmäkseen voikukkaa, poimulehteä ja maitohorsmaa. Sekä tietenkin nokkosta, jota olen jo ihan pienenä poiminut äidille pakastimeen pinaatin korvikkeeksi lättytaikoinoihin ja keittoihin. Tänä kesänä jo ehkä jotain muutakin. Kaikki löytyi ihan omalta pihalta. Ja nyt kun pihaa on tutkinut ihan erilailla kuin ennen, sai huomata, että maasta löytyy isot määrät syötävää! Kasvit kannattaa kerätä pieninä, koska silloin ne maistuvat parhailta.
Poimulehtiä ja voikukkaa rehottaa todella paljon. Asiaa auttaa varmasti sekin, että meillä ei pahemmin ruohikkoa leikata. Hyvä puoli tässä on sekin, että kesähelteellä meillä ei ole koskaan palanut nurmikko – naapureiden ruohikot sen sijaan ovat aina ruskeat! Osaa ruohikosta leikataan säännöllisemmin, mutta yksi osa on aina perhosniittynä ja sillä alueella kasvaakin paljon erilaisia luonnonvaraisia kukkia! On ihanaa löytää laspuudenaikaisia kukkia omalta pihaltaan!
Viime kesänä keräsimme kasveja lähinnä kuivattavaksi ja käytämme niitä leipätaikinoissa. Jotkut laittavat kuivattuja kasveja myös makaronilaatikkoon, mutta me emme oikein pitäneet siitä. Leipätaikinassa kuivatut kasvit toimivat oikein hyvin. Kaikkea voi ja kannattaa kokeilla.
Ensi kesän ajattelin saada näitä kasveja ihan tuoreena pöytään. Ne ovat hyvä lisä salaatteihin, leivän päälle ja mihin nyt sitten sattuu niitä keksiä käyttämään. Mielikuvitus lienee rajana. Jokatapauksessa itse keräämällä ruokaa luonnosta säästää pitkän pennin. Ja keräämällä kasvit varovasti ja luontoa kunnioittaen, saa samalta paikalta monta satoa.
Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.
Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.