Vieraskynä: Miten löydät hyvän lapsenvahdin?
Olen erittäin iloinen saatuani mahdollisuuden tarttua vieraskynään täällä Luomulaaksossa ja ajattelin käyttää tämän tilaisuuden kertomalla palvelusta, joka on luotu helpottamaan lapsiperheiden elämää. Kyseessä on siis Babysitter.fi-palvelu, jonka kautta perheet voivat etsiä tarpeisiinsa sopivan lapsenvahdin tai lastenhoitajan omalta lähialueelta. Monella lapsiperheellä oma tukiverkosto on syystä tai toisesta kovin ohut esimerkiksi siitä syystä, että sukulaiset asuvat kaukana. Tällöin ulkopuolisen hoitajan palkkaaminen voi olla hyvä vaihtoehto. Babysitterin tekemän tutkimuksen mukaan 77.78% kyselyyn vastanneista vanhemmista oli sitä mieltä, että lasten saamisen jälkeen heillä on ollut erittäin vähän aikaa ystävyyssuhteiden rakentamiselle ja 64.29% vastanneista oli sitä mieltä, että lasten saaminen on vaikuttanut negatiivisella tavalla heidän parisuhteidensa romanttiseen puoleen. Suomen osalta nämä prosenttiosuudet olivat kaikista palvelua tarjoavista maista selkeästi korkeimmat. Pari- tai ystävyyssuhteiden vaaliminen voikin olla yksi pätevä syy hankkia lapsille lapsenvahti silloin tällöin.
Palvelu perustettiin alunperin Hollannissa, josta se on levinnyt Italiaan, Espanjaan, Norjaan, Tanskaan ja Suomeen. Palvelun perustanut yrittäjä oli yrityksen perustaessaan pienten lasten isä, joka huomasi, kuinka vaikeaa lastenhoidon järjestäminen toisinaan oli – palvelu syntyi siis vastaamaan perheiden aitoon tarpeeseen. Kyseinen yrittäjä käyttää edelleen vielä vuosien jälkeenkin itse palvelua säännöllisesti. Samalla kun palvelu tarjoaa lapsiperheille helpotusta lastenhoitojärjestelyihin, tarjoaa se toisaalta nuorille mahdollisuuden ansaita rahaa ja saada työkokemusta. Mutta mistä sitten tunnistaa hyvän lapsenvahdin, jonka hoitoon omat lapset uskaltaa huoletta jättää? Kirjoitin ylös muutaman vinkin hyvän lapsenvahdin valintaa silmällä pitäen.
1. Puskaradio on aina hyvä keino selvittää muiden perheiden kokemuksia kyseisestä lapsenvahdista. Ehkäpä lapsenvahti, jonka aiot valita, on vahtinut lapsia jossakin toisessakin naapurustosi perheessä tai ehkäpä tuttavasi tuntee hänet jotakin muuta kautta? Jos toinen äiti kehuu lapsenvahtia luotettavaksi, ystävälliseksi ja riittävän jämäkäksi rajojen pitäjäksi, voit olla melko varma siitä, että kyseinen lapsenvahti pärjää myös sinun lastesi kanssa. Ellei kukaan tuttavasi tunne kyseistä lapsenvahtia, kannattaa lapsenvahtiin tutustua myös erilaisten sosiaalisten medioiden tarjoamien palveluiden kautta – esimerkiksi lapsenvahdin Facebook-sivu saattaa kertoa hänestä yllättävän paljon. Hoitajien perustiedot löytyvät myös Babysitterin profiileista.
2. On aina suositeltavaa tavata lapsenvahti ennen varsinaista lastenhoitotarvetta. Samalla voit keskustella hänen kanssaan kasvokkain ja jos lapsesi ovat paikalla, näet kuinka lapsenvahti suhtautuu lapsiin ja mitä mieltä lapset hänestä ovat. Pienet eleet ja sanat paljastavat yllättävän paljon. Kuinka lapsenvahti lähestyy lapsia vai jättääkö hän lapset täysin vaille huomiota keskittyen keskustelemaan ainoastaan sinun kanssasi? Onko hän aidosti kiinnostunut työstä ja lapsistasi?
3. Ensitapaamisella lapsenvahdin kanssa kannattaa kysellä hänen aikaisemmasta lastenhoitokokemuksestaan sekä mahdollisesta alan koulutuksesta. Minkä ikäisiä lapsia hän on aikaisemmin hoitanut ja kuinka pitkän ajan kerrallaan? Kuinka montaa lasta hän on hoitanut yhtaikaa? Ovatko aikaisemmat työsuhteet olleet lyhyt- vai pitkäkestoisia ja onko lapsenvahdilla mahdollisesti suosittelijoita tai työtodistuksia? Tämän lisäksi voi olla hyvä kysellä lapsenvahdin harrastuksista sekä mielenkiinnonkohteista.
4. Mahdollisten kotitöiden tekemisestä lastenhoidon lisäksi kannattaa sopia erikseen ja varmistaa, osaako lapsenvahti esimerkiksi valmistaa ruokaa. Jos lapsi on kovin pieni, on hyvä varmistaa, että hoitajalla on kokemusta myös pienten lasten hoidosta ja että hän osaa esimerkiksi vaihtaa vaipat tarvittaessa. Jos tarvitset lastenhoidon lisäksi apua esimerkiksi kauppaostosten tekemiseen tai jos lapsenvahdilla tulee olla ajokortti, kannattaa tällaisetkin asiat selvittää hyvissä ajoin etukäteen. Osa lapsenvahdeista auttaa varmasti mielellään kouluikäistä lastasi läksyissä tai toimii jopa tukiopettajana, mutta näistäkin tehtävistä tulee sopia etukäteen. Jos perheessäsi on lemmikkieläimiä, on näistä hyvä mainita hoitajalle etukäteen ja varmistaa, ettei hänellä ole allergioita tai ettei hän esimerkiksi pelkää eläimiä.
5. Varmista, että lapsenvahti tietää perusasiat lasten turvallisesta hoidosta ja ensiavusta sekä tietää miten mahdollisissa hätätilanteissa toimitaan ja mihin otetaan yhteyttä. Tärkeimmät yhteystiedot on hyvä kirjoittaa lapsenvahdille ylös ja kiinnittää kotona näkyvälle paikalle vaikkapa jääkaapin oveen.
6. Työstä maksettavasta korvauksesta kannattaa puhua jo ensitapaamisella, jotta vältytään väärinkäsityksiltä. Kannattaa sopia myös milloin ja miten palkka maksetaan ja saako lapsenvahti palkan lisäksi esimerkiksi syödä kotonasi yhdessä lasten kanssa.
7. Kun olet valinnut perheellesi mieleisen lapsenvahdin, on ainakin pidempien sopimusten kohdalla hyvä sopia koeajasta. Ensimmäisenä hoitopäivänä voi olla myös hyvä, jos lapsen vanhempi tai muu tuttu aikuinen voi olla jonkin aikaa mukana varmistamassa, että kaikki sujuu hyvin ja että lapsenvahti on ymmärtänyt mitä häneltä odotetaan. Etukäteen on hyvä varmistaa myös, että lapsenvahdilla on kokemusta lasten kanssa ulkoilusta ja että lasten valvominen onnistuu myös ulkotiloissa turvallisella tavalla. Hyvä lapsenvahti keskittyy hoidon aikana lapsiin sekä heidän turvallisuudestaan huolehtimiseen – ei esimerkiksi kännykkänsä kanssa pelaamiseen!
8. Hoitopäivien jälkeen on hyvä pitää tuntosarvet pystyssä ja kuulostella lapsen olotilaa – miten hän itse on kokenut hoidon ja mitä hän ajattelee lapsenvahdista? Onko hänellä ollut turvallinen olo koko hoitopäivän ajan ja onko hänen perustarpeistaan huolehdittu? On kuitenkin hyvä muistaa, että usein uuden hoitosuhteen alussa lapsi saattaa olla iltaisin kovin ripustautuva ja alku voi olla hankala ilman, että lapsenvahdissa on välttämättä mitään vikaa. Jos tilanne kuitenkin jatkuu pitkään, kannattaa varmistaa, että kaikki on kunnossa.
Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua sopivan lapsenvahdin valinnassa!
Vieraspostauksen kirjoittanut Laura Tasa (laura@babysitter.fi ) on koulutukseltaan sosionomi (yamk), joka on aikaisemmin työskennellyt useita vuosia lastentarhanopettajana ja joka työskentelee tällä hetkellä Babysitter.fi-palvelun markkinointipäällikkönä. Lapset, eläimet, matkustaminen ja lukeminen ovat Lauralle erityisen tärkeitä.
Kuvat: Adobe Stock
Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.
Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.