Eko,  Joulu,  Kierrätys,  Kuluttaminen,  Ympäristö

Mihin käärit joululahjasi?

Joululahjojen kääriminen on hauskaa puuhaa ja se yön hiljaisina tunteina syntyvä tunnelma on jotain, mitä ei voi kokea mitenkään muuten. Salaisuudet, yllätykset ja se antamisen ilo.

Lahjat voi kuitenkin kääriä monella eri tavalla. Ekologista on käyttää samoja kääreitä vuosi toisensa jälkeen, mutta muitakin vaihtoehtoja on – sellaisia, joita pitää säästää ja sellaisia, jotka voi joulun jälkeen heittää kierrätykseen.

Mihin käärit joululahjasi?

1. Joulupaperi ja -nauhat. Mieheni lapsuudenkodissa käytettiin joulupaperit ja -nauhat aina uudelleen. Paketit avattiin varovasti ja laitettiin sitten pakettien aukaisemisen jälkeen taas huolellisesti viikattuna talteen. Mekin tätä vaihtoehtoa pohdimme, mutta huomasimme pian, ettei meidän taloudestamme löytynyt sopivaa paikkaa tarvikkeille, joten emme sitten koskaan tätä toteuttaneet. Muistathan, etteivät lahjapaperit käy paperinkeräykseen, koska ne sisältävät paljon painoväriä, teippejä ja tarroja. Lahjapapereiden oikea paikka on yleensä energiajae, jos niitä ei voi enää uudelleen käyttää.

2. Lahjapussit ovat näppäriä. Ne ovat yleensä hyvin kestäviä ja kauniita kuoseiltaan eikä niissä näy käyttö yhtä nopeasti kuin lahjapaperissa teippien ja muun käsittelyn jäljiltä. Lahjapussienkin säilyttäminen vie toki tilaa.

3. Kankaiset pussit. Viime vuosina meillä on oman perheen kesken tullut käyttöön erilaiset kankaiset pussit. Muutamia paketteja kääritään yhä paperiin lähinnä lasten toiveesta, mutta pääosa lahjoista oman perheen kesken sujahtaa mm. juuttisäkkiin, joka lahjojen jaon jälkeen viikataan taas takaisin hyllyyn odottamaan seuraavaa joulua. Pusseilla on oma paikka joulukoristehyllyllä ja yksi säkki ei paljon tilaa vie. Hyllylle mahtuu niitä näppärästi muutama, josta niitä saa näppärästi otetuksi käyttöön tarvittava määrä.

4. Kierrätys paketointi eli erilaiset paperinkeräykseen päätyvät lehdet ja muut paperit tuotteet käyttöön. Osa mainoslehdistäkin on oikein sopivia tähän tarkoitukseen, mutta erityisesti rikkinäisistä kierrätykseen päätyvistä sarjakuvalehdistä saa kauniita kääreitä aikaan. Toiset päällystävät paketteja myös kirjojen sivuilla, mutta itse en ole sellaista koskaan tehnyt. Meillä ei ole sellaisia kirjoja, jotka olisivat siinä kunnossa, että joutaisivat kierrätykseen. En haluaisi käyttää sellaisia lehtiä tai kirjoja paketointitarkoituksiin, joilla on vielä elinkaarta jäljellä muussa käytössä. Siksipä en esimerkiksi halua hakea niitä paketointia varten kirppareilta tai antikvariaateista.

5. Erilaiset pienet ja suuret pahvilaatikot. Moneen kotiin päätyy erilaisia pahvilaatikoita. Kenkälaatikoita tai muita sopivan kokoisia laatikoita pyörii ainakin meillä. Näistä saa kauniita lahjapaketteja koristelemalla. Laatikkoja voi maalata tai päällystää ja käyttää monena jouluna uudelleen. Ne ovat kestäviä, mutta vievät jonkin verran säilytystilaa.

6. Kankaat. Erilaiset pienet ja isommat kankaanpalat voi hyvin käyttää lahjakääreinä. Isomman palan voi ommella vaikkapa pöytäliinaksi. Olen joskus tehnyt paketin, jonka kääre oli iso kangas, joka oli ommeltu pöytäliinaksi ja sisään sujautettu jouluisia herkkulahjoja. Koko komeus oli sidottu nauhalla kiinni. Myös kääre oli siis osa lahjaa.

7. Voimapaperi. Muistan, kuinka mummini ja äitini tapasivat ollessani pieni kääriä voimapaperiin kaikki lähetettävät paketit. Siis lähetys oli jo vaikkapa laatikossa, mutta päälle tuli vielä ihana voimapaperikerros, johon sitten raapustettiin osoitetiedot. En ole sellaista enää nähnyt käytetyn, mutta nykyisin olen aina välillä huomannut, että joku on näihin käärinyt ihan lahjan eli käyttänyt voimapaperia lahjapaperin tilalla. Paperin voi koristella halutessaan, mutta kauniilla nauhalla varustettuna se on varsin hyvän näköinen ihan sellaisenaan.


Kuva: Pixabay


Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


One Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.