Sitruunainen marenkirahkapiirakka

Pääsiäisen aikaan minulla oli taas jakso, jolloin ei uni tullut silmään. Pikkuinen nukkui vieressä nuhaisena ja omakin uni oli katkonaista kuin mikä. Tuollaisina öinä alkaa päässä yleensä vilistä ajatuksia niin paljon, että uni ei enää siksikään tule. Usein miten mieleen nousee uusia tarinaideoita, mutta aika ajoin pintaan pulpahtaa myös leivontajuttuja. Pääsiäisenä oli vuorossa mehukas sekoitus rahkaa, sitruunaa ja marenkia. Siis kaikkia kolmea lempijuttuani. Noilla ei voi mennä mikään asia metsään!

Niinpä aamutuimaan tein murotaikinan odottamaan jääkaappiin pieniin vuokiin ja hetken pohdittuani tein rahkatäytteen. Vähän arastellen vielä lisäilin sitruunankuorta tuohon täytteeseen ja omat makunystyräni olisivat kaivanneet vielä lisääkin tuota ihanan hapanta herkkua, mutta koska taloudessamme sitruunan sietokyky jakaantuu aika dramaattisesti, niin annostelin varovaisella kädellä – mutta joskus aion tehdä vielä sellaisen sitruunaistakin sitruunaisemman version, jota ei ehkä kukaan muu saa alas. 😀

Sitruunainen marenkirahkapiirakka

Tässä reseptissä hauskaa on sekin, että mikään osa ei ole vaikea tehdä edes lapsille, kun kyse suurimmaksi osaksi on vain sekoittamisesta.  No, marenkia he eivät jaksaneet vatkata niin kauan, että olisimme saaneet teräviä ”lumihuippuja” ja niinpä tyydyimme tällä kertaa näihin hiukan jo ”sulaneisiin lumikinoksiin”. 😀 Hyvältä maistuivat nekin eikä leivonnan tarvitse olla niin vakavaa. Mukava oli mukailla keväisiä tunnelmia myös keittiössä.

POHJA: n.12 kpl, n.10 cm halkaisija
150 g voita
n.170 g sokeria (n. 2dl)
(2 tl vanilliinisokeria)
2-3 munaa
3 luomusitruunan raastettu kuori (sitruunaisemmasta pitävät lisänevät vielä parin sitruunan kuoret tai sitruunamehua. Mehua käyttäessä joudut lisäämään hiukan jauhoja.)
n. 450 g vehnäjauhoja (n. 7 dl)

1. Vaahdota huoneenlämpöinen voi, sokeri (sekä vaniliinisokeri) keskenään.
2. Lisää joukkoon raastetut sitruunankuoret sekä kananmuna ja sekoita.
3. Jos taikina on kovin pehmeää laita se hetkeksi jääkappiin, jotta siitä tulee helpommin käsiteltävä.
4. Painele tai kauli taikina vuokiin. Voit antaa vuokien odottaa jääkaapissa täytteen valmistumista.

RAHKATÄYTE:
250 g rahkaa
3 luomusitruunan raastettu kuori
n. 85 g sokeria (n. 1 dl)
4 kananmunan keltuaista

1. Sekoita kaikki ainekset keskenään
2. Olethan tarkkana kananmunien erottelun kanssa, sillä tarvitset valkuaiset marenkia varten eikä niiden joukossa saa olla yhtään keltuaista.

MARENKI:
4 valkuaista
85 g sokeria (n. 1 dl)
n. puolikkaan luomusitruunan mehu

1. Sekoita kananmunan valkuaiset, sokeri sekä sitruunamehu keskenään.
2. Jos haluat pursottaa marengin piiraiden päälle, vatkaa pitkään ja testaa jääkö marengista ”huippuja” tai voit myös kokeilla pysyykö marenkin kulhossa kallistamalla kulhona. Pursotamiseen tarvitset todella kovan marenkivaahdon.

Tehtyäsi kaikki osat valmiiksi jaa rahkatäyte piirakkapohjien päälle ja paista uunissa keskitason alapuolella 175 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes rahkatäyte on suunnilleen hyytynyt.

Lisää täytteen päälle marenki joko pursottamalla tai vaikkapa lusikalla levittäen ja jatka paistamista n. 15 minuuttia tai kunnes marengin pinnassa on haluamasi verran väriä . Meillä pidetään hiukan vaaleammasta versiotsa kuin ehkä keskimäärinja tuo 15 minuuttia oli varsin hyvä.

VINKKI:
Mikäli sinulla ei kulu kovin nopeasti jäljelle jääneet sitruunat, joista on kuori raastettu, niin kannattaa niistä puristaa mehu jääpalarasioihin ja pakastaaa mehu myöhempää tarvetta varten. Jäätyneet kuutiot voi laittaa pakastimeen pussissa ja käyttää sieltä tarpeen mukaan.

resepti_sitruunarahkmarenkipiirakka01


hits counter


7 vastausta artikkeliin ”Sitruunainen marenkirahkapiirakka”

  1. Tiedän hyvin, millaista on valvoa, kun päässä alkaa pyöriä ajatukset. Mutta nuo leivonnaiset näyttävät herkullisilta! 🙂
    Aurinkoista viikonloppua! 🙂

  2. Rakastan kirpeän sitruunaisia makuja,mutta lapsille sellainen ehkä maistuu vähemmän.Ihana piirakka:) Mukavaa viikonloppua 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *