Ruoka

Margariinia vai voita?

Vuosia sitten, kun asuin vielä äitini luona, ihmettelimme rasvojen kummallista maailmaa. Noihin aikoihin aloimme molemmat kiinnostua kreetalaisesta ruuasta. Äidilläni oli todettu diabetes ja ruoka alkoi kiinnostaa enenevässä määrin ihan terveyden kannalta.

Pähkinänkuoressa asia oli tämä. Voi aiheuttaa sydän- ja verusuonisairauksia. Margariinin epäillään aiheuttavan syöpää. Kumpaahan sitä söisi? Kumpaan olisi kivempi kuolla? 😉

Isovanhempani söivät voita – ja paljon. Muistan Pappani minulle tekemät voileivät, joiden päällä oli varmaan 5cm voita. Se siis todellakin oli VOIleipä! Se oli hyvää… Siitä ei pääse mihinkään ja oli kiva, kun Pappa teki leivän juuri minulle. Isovanhemmistani Mummi kuoli kesällä 2007 95-vuotiaana ja Pappani kuoli 1986 muistaakseni 73-vuotiaana. Mummi ei paljon lääkäreitä koskaan tarvinnut. Pappani kuoli noin aikaisin lähinnä siksi, että poltti kolmisen askia tupakkaa päivässä… Sillä kun tuppaa olemaan seuraamuksia.

Molemmat isovanhempani söivät siis reilusti voita, mutta he söivät myös kalaa, jokaisena päivänä. Lähinnä silliä ja joskus lohta. Tuohon aikaan sillitkin tulivat kaupaan sellaisissa isoissa tynnyreissä. Nykyään kaikki sillit taitaa olla pakattu muoviin muutaman e-koodin seuraksi. Mummini ei kuollut minkään sortin sydän-ja verisuonitautiin. Hänen suonensa ja sydämensä voivat oikein hyvin. Luulen, että kalalla oli jotain tekemistä asian kanssa. Varmasti jollain muullakin asialla.

Lääkäriltä kyselimme myös asiasta. Hänen vastauksensa oli selvä. Näistä kahdesta vaihtoehdosta ehdottomasti voita. Sydän- ja verisuonitaudit kun ovat paljon helpompia hoitaa kuin syöpä. Unohtaa ei pidä myöskään kasviöljyjä – lähinnä kylmäpuristettuja oliivi- ja rypsiöljyjä. Mutta joskus johonkin on pakko laittaa kovaa rasvaa, vaikka juokseva olisi kuinka paljon terveellisempää.

Leivontaan meillä käytetään  voita, silloin kun oliiviöljy ei käy. Leivänpäälle laitetaan voista, kylmäpuristetusta rypsiöljystä ja vedestä tehtyä sekoitusta, joka muistuttaa ulkonäöllisesti paljon margariinia. Tämä on helppo maustaa vaikka valkosipulilla, jos kaipaa vaihtelua. Ruuanlaittoon käytetään lähes poikkeuksetta kylmäpuristettua neitsyt oliiviöljyä.


Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.