Herkutteleva lukutoukka kirjamessuilla

Tiedättekö sen tunteen, kun maailma on hetken aikaa lähestulkoon täydellinen? Sellainen se nimittäin oli koko Messukeskuksen kirja- sekä viini ja ruokamessujen ajan.

Messut, jotka yhdistävät niin ruuan kuin kirjatkin ovat liki täydelliset.  Ne ovat pala taivasta, josta ei koskaan soisi joutuvansa pois.

Herkutteleva lukutoukka kirjamessuilla
kirjamessut2017_03

Suurien tunteiden vyyhti

Sunnuntaina minulta kysyttiin messukeskuksessa, mikä oli ollut parasta. Autuas ilmeeni taisi kertoa kaiken tarvittavan enkä ihan heti osannut edes eritellä kaikkea näkemääni ja kokemaani. Kaikki olivat yhä sisälläni sellaisessa suloisessa sekamelskassa, että tuntui äärettömän vaikealta nimetä parasta asiaa tai ainakaan vain yhtä.

Tunnelma Messukeskuksessa hipoi niin lähellä täydellisyyttä, ettei sitä lähemmäksi täydellisyyttä taida voida päästä. Ja omat päiväni olivat sen mukaiset, vaikka  unohdinkin ostaa yhden fantasiakirjasarjan kolme osaa. Joka puolella tunnelma oli iloinen ja rento. Ihmiset juttelivat keskenään ja kaikesta näki, etten ollut ainut joka viihtyi paremmin kuin hyvin niin kirjamessujen kuin viini ja ruokamessujenkin puolella.

dav
kirjamessut2017_01

kirjamessut2017_1

Niinpä torstai, lauantai ja sunnuntai kuluivat yhdessä hujauksessa nauttien niin sielun kuin ruumiinkin ravinnosta. Herkuttelin mm. italialaisella jäätelöllä. Makumaailma vei suoraa parinkymmenen vuoden takaisiin muistoihin Gardajärven rannalle, jonka kauniissa maisemissa sijaitsevassa pienessä Malcesinen kylässä yhdessä äitini kanssa maistelin ensimmäistä kertaa italialaista jäätelöä.

kirjamessut2017_07
Välimeren ihania makuja koju pullollaan.
Tamperelaisen Tallipihan suklaapuodin herkkuja.

Kirjapuolella sain tutustua iki-ihanaan kustantamoon – Maahenkeen – jonka kertakaikkisen upea valikoima sisälsi aivan uskomattoman mielenkiintoisia ja kauniita teoksia, joista jokainen kutsui selaamaan sivujaan. Niistä olisi ilomielin kantanut jokaisen kotiin!

kirjamessut2017_11

kirjamessut2017_05
Rouva Jenni Haukio.

Monta opusta muutti meille messuilta, mutta monta jouduttiin jättämään jälkeenkin. Kaikkea ei voi ostaa, vaikka kuinka tekisi mieli eikä kaikkea kyllä jaksa kantaakaan. Nytkin toimme kaikkina kolmena päivänä kotiin useamman laukullisen kirjoja ja herkkuja. Ja jo nyt, kun eivät edes jalat ole kokemuksesta toipuneet, maltamme tuskin odottaa seuraavan vuoden messuja!

kirjamessut2017_02
Mauri Kunnas ja Koiramäen Suomen historia.

Voi olla, että menneiden päivien kokemukset hauskoine juttutuokioineen, nimikirjoitusjonoineen (joissa on ihan oma tunnelmansa)  ja uskomattomine kirjailijatapaamisineen eivät ihan heti haihdu vaan tekevät arjesta vielä pitkäksi aikaa hiukan erityisemmän ja ihmeellisemmän. Kukapa ei palaisi ihaniin hetkiin lukiessaan ihastuttavan Jenni Haukion toimittamaa ja signeeraamaa runokirjaa Katso pohjoista taivasta tai sukeltaessaan Kaari Utrion historialliseen seikkailuun Hupsu Rakkaus – tätäkin kirjaa koristaa kirjailijan signeeraus. Lasten kanssa taas syvennytään Mauri Kunnaksen ihaniin koiramäkihahmoihin ja muistellaan signeerausjonon pituutta ja sitä sykähdyttävää tunnetta, kun loputtomantuntuisesta jonosta huolimatta jokainen lapsi sai oman kappaleensa kirjasta omistuskirjoituksen kera. Ja jos tuossa ei vielä ollut riittävästi onnenhetkiä, niin ankkapiirtäjä Kari Korhosen piirrettyä kaikkien kolmen lapsen albumiin upean ankkapiirroksen ei yksinkertaisesti voi murjottaa, vaikka olisi jostain syystä onnistunutkin aamulla nousemaan väärällä jalalla vuoteesta.

Arkeen paluukin muuttui juhlaksi, kun vaikkapa jo aamupalaksi voi ruokamessujen parhaan ja ehkäpä ekologisimman hankinnan myötä paistella, vaikka millaisia herkkuja upouuden ja kauan kaivatun Eiringiltä hankitun hiiliteräspannun ansiosta. Kyllä nyt kelpaa odotella ensi vuoden messuja!

Merkkasin jo kalenteriinkin ensi vuoden messut, jotta en unohtaisi laittaa ajoissa uutta bloggaajapassihakemusta ja ettei kävisi niin kuin tänä vuonna, jolloin joudun jättämään perjantain väliin, koska kyseisellä päivällä oli jo ennakkoon sovittuja menoja, joita ei voinut siirtää. Laittakaahan siis jo tekin ylös nuo iki-ihanat ensivuoden päivät eli 25. – 28.10.2018. Silloin on taas aika haltioitua niin ruuasta kuin kirjoistakin!

kirjamessut2017_04 (2)
Oma löytöni antikvariaattipuolelta oli 1924 painettu kuvitettu versio Danten Jumalaisesta näytelmästä.

Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria, jollei toisin mainita



Web Analytics


Päijät-Hämeen Luomun herkulliset hapantuotteet maistuvat myös smoothiessa


phluomulogo

Yhteistyössä Päijät-Hämeen Luomun kanssa.


Tänä päivänä hapatettujen elintarvikkeiden terveyshyödyt lienevät kaikkien tiedossa – kukapa ei tietäisi hapantuotteiden terveyshyödyistä elimistön toisille aivoille eli suolistolle.

Terveyshyötyjä hehkutettaessa unohtuu kuitenkin monesti yksi oleellinen seikka – nimittäin se, että hapankaalit maistuvat todella herkullisilta ja niillä saa ruokiin helposti vaihtelua ja uusia ulottuvuuksia.

Päijät-Hämeen Luomun herkulliset hapantuotteet maistuvat myös smoothiessa

Päijät-Hämeen Luomun herkulliset hapantuotteet

Hollolalainen Päijät-Hämeen Luomu on toiminut noin 20 vuotta ja useat sen valmistamat tuotteet näkivät päivänvalon jo yrityksen alkutaipaleella.

Salpakankaan teollisuusalueella sijaitseva yritys jalostaa vain ja ainoastaan luomusertifikaatin alla tuotettuja raaka-aineita, joista suurin osa on kotimaista alkuperää. Pääraaka-aineet saapuvat jatkokäsittelyyn suoraan luomutiloilta, joten tuoreus on taattua.

Tuotteet valmistetaan perinteisellä maitohappokäymisellä eikä niitä pastöroida, joten hapankaaleissa on terveelliset maitohappobakteerit sekä vitamiinit hyvin tallella.

phluomuporkkanahapankaali

phluomuvalkosipulihapankaali01

Hapankaali on monipuolinen ja maistuva

Erilaiset hapankaalit uivat sydämeeni jo vuosia sitten. Myönnettävä on, että ihan alkuun en ollut hapankaalin ystävä ollenkaan, mutta aivan kuin varkain tuo suloisen hapan ja kuitenkin himpun verran makea ihanuus varasti sydämeni ja siitä lähtien hapankaali onkin maistunut ja sitä pitää aina olla jääkaapissa.

Hapankaalituotteita on perinteisesti käytetty pataruuissa, uuniruuissa ja piirakoissa sekä tietenkin keitoissa, mutta se maistuu vallan mainiosti myös leivän päällä. Hapankaalia kannattaa kokeilla melkein minne vain!

phluomuhapankaali
phluomuyrttihapankaali

Päijät-Hämeen Luomun herkulliset hapantuotteet maistuvat myös smoothiessa

Hapankaalia voi toki syödä ihan sellaisenaan ihan vaikka suoraan rasiasta, mutta esimerkiksi lapsilleni tarjosin sitä ensimmäisen kerran kerrosvoileivän välissä. Kerrosleipä muistutti enemmän ehkäpä hampurilaista kuin varsinaista voileipää ja hapankaaliherkut hävisivät alas melkeinpä nopeammin kuin ehdin kasata uuden voileivän.

Voileivät,  hampurilaiset sekä salaatit lienevät ehkä ne helpoimmat tavat alkaa käyttää hapankaalia ja ne maistuvat kaikille iästä riippumatta.

Näihin lisäisin vielä smoothiet, sillä niihin saa helposti hyvää lisäboostia laittamalla joukkoon ruokalusikallisen tai pari hapankaalia. Ja tämäkin vaihtoehto on sellainen, jonka avulla pääsee helposti sinuiksi hapatettujen tuotteiden kanssa.

On aina helpompi tutustua johonkin uuteen jonkin jo tutun ruuan kautta.

Hapankaalia kannattaa toki käyttää rohkeasti muuallakin, sillä erilaiset piirakat ja muut lämpimät ruuat käyvät hyvin hapankaalin kaveriksi ja erilaisista hapankaalimauista voi kokeilemalla löytää sen suosikkinsa johonkin tiettyyn ruokaan. Päijät-Hämeen Luomulta löytyykin hyvin valikoimaa, sillä hapankaalimakuja löytyy viisi: Hapankaali, Porkkanahapankaali, Valkosipulihapankaali, Yrttihapankaali sekä oma ehdoton suosikkini Punajuurihapankaali.

Hapanaalikokeilut voi aloittaa näppärästi omalla tutulla smoothiereseptillä tai vaikkapa tällä :

Vihreän hedelmäinen hapankaalismoothie

2 annosta

5-6 dl maustamatota jogurttia tai muuta haluamaasi nestettä (mantelimaitoa, riisimaitoa, tms)
1-2 makeaa omenaa kuorineen 
yhteensä pari kourallista pinaattia sekä muita vihreitä lehtivihanneksia
n. 15 cm sellerivartta tai maun mukaan
tuoretta minttua
hiukan tuoretta persiljaa
n. 2 rkl valitsemaasi hapankaalia
(1 tl kardemummaa tai pala tuoretta inkivääriä)

1. Pese ja paloittele hedelmät ja kasvikset. Laita kaikki blenderiin ja sekoita. Nauti.

Hapankaalin tilalla voit käyttää myös hapanjuomaa. Annostele maun mukaan. Hapanjuomaa käyttäessäsi vähennä maustamattoman jogurtin tai muun käyttämäsi nesteen määrää. Joukkoon voi heittää myös lusikallisen pari leseitä.

phluomuporkkanahapankaalijuoma

Hapankaalijuomat

Päijät-Hämeen luomu valmistaa hapankaalien lisäksi myös ihanan raikkaita hapatettuja juomia. Hapankaalimehu ja ja kaaliporkkanajuoma ovat Kvassi-tyyppisiä juomia, joita tavataan valmistaa Kaukasiassa, jossa ne ovat varsin tavallisia myyntituotteita kaduilla ja niiden kerrotaan olevan yksi nuorekkuuden salaisuuksista.

Nuorekkuudesta en osaa sen tarkemmin sanoa, mutta kyllä näillä ihan ilokseen vaikka aamunsa aloittaa ja eikös se hyvän maun huulille nostama hymy ainakin nuorenna ja kaunista.

Juomat ovat herkullisia ihan sellaisenaan. Haluessaan niitä voi myös laimentaa vedellä, jolloin maku muuttuu miedommaksi.  Hapatettuja juomia kannattaa kokeilla myös smoothien joukkoon sekoitettuna.

phluomuhapankaalimehu
Masu-juoma on  vihanneksista ja marjoista fermentoimalla valmistettu maitohappobakteerijuoma. Sekin on piakkoin saamassa luomumerkin kylkeensä, vaikka saamassani pakkauksessa ei sitä vielä ollutkaan.

Masu-juoma on suosikkini kaikista kolmesta hapatetusta juomasta vaikka kahta muutakin mielellään maisteli.  Masu-juoma sisältää kaalia, porkkanaa, punaherukkaa, punajuurta, puolukkaa sekä suolaa, minttua  ja meramia – eli siis aimo annoksen lempiaineksiani. Ei ihme, että se maistui niin hyvältä!

Makuhermojen lisäksi masujuoma hellii  vatsaa ja suolistoa, sillä se sisältää runsaasti probiootteja sekä luonnollisia maitohappobakteereja. Juoma maistuu mainiolta esimmäisenä aamulla, mutta sopii erinomaisesti myös ruoka- ja janojuomaksi.

Näillä eväillä onkin hyvä ottaa syksyn kirpakat säät vastaan.

phluomumasujuoma01

Päijät-Hämeen Luomun herkullisia tuotteita myydään hyvin varustetuissa marketeissa ympäri Suomen. Katso tarkemmat ostopaikkavinkit Päijät-Hämeen Luomun sivuilta.


Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria, jollei toisin mainita

 



free web stats





web counter


Pallomeripallojen kuivatusta ja aistihuoneen pallomeren testausta

Aistihuoneremonttia on edennyt välillä tuskastuttavan hitaasti. Mieheni venyvät työpäivät, päivystykset ja työmatkat ovat tulleet useasti tielle ja vasta nyt alkaa huone olla valmis, vaikka valmistuminen oli suunnitelmissa ensin kesän kynnyksellä ja sitten koulujen alkuun mennessä. No, ihan ei mennyt niin kuin Strömsössä, mutta nyt alkaa onneksi näyttää tilanne valoisammalta. Toiveissa olisi saada talon muutkin melkein valmiit kohteet loppuun, kuten vaikkapa keittiön oviaukko, johon meillä ei ollut ensin edes tarvittavia välineitä.

Pallomeripallojen kuivatusta ja aistihuoneen pallomeren testausta
Pallomeri on nyt melkein valmis. Pientä hienosäätöä vaaditaan, jotta pienehkö suunnitteluvirhe saadaan korjatuksi ja pallot eivät enää vuoda pois altaasta. Samalla saamme oikeastaan hauskan lisäosan pallomereen. Seinän läpällä suljettu reikä saa nimittäin oven ja sen saa sitten tarvittaessa auki ja pallomereen pääsee halutessaan ryömimään tunnelia pitkin, joka on siis oikeasti koirien agilityputki, mutta koska agilityputket olivat huomattavasti edullisempia kuin lasten terapiavälineet niin agility-osastolta tulin sitten välineen hankkineeksi. Sen verran on jo sitäkin testattu, että voi sanoa sen olevan varsin hyvä hankinta.

Pallomereen tulee kokonaisuudessaan 5000 palloa. Jokaisen pallon olen pessyt ennen kuin ne pallomereen päätyivät. En tiedä olisiko ollut varsinaisesti tarvetta sille, mutta ajatus tuntui mukavalta ja niinpä meillä on nyt pallomeressä jo 4000 putipuhdasta palloa ja viimeiset 1000 ovat vielä verkkopusseissa saunanlauteilla kuivumassa. Sauna onkin ollut jo jokusen päivän ajan pallomeripallojen kuivaamo ja saunaa ei ole saanut käyttää, jotta lämpötila ei nouse liian korkeaksi muovipalloille.

pallomeri02

Ensimäiset testauksetkin on jo tehty ja pikkuisemme huusi heti 3000 pallon jälkeen ”Haluan hukkkua tuonne!” Ja tänä aamuna tyhjentäessäni uuden satsin palloja mereen hän aneli koiranpentukatseen kera ”Anna minun hukkua.” 😀

Selvää lienee, että pallomerta on odotettu ja tämän päiväiset pikakokeilut osoittivat, että kaikki lapset ovat pallomerestä yhtä innoissaan. Syyttä ei alunperin päätetty, että pallomerestä tulee syvä ja viimeisen 1000  pallon jälkeen korkeus pyörii melkein 60 cm korkeudella. Pallomeren levyes on n. 90 cm ja pituus vaihtelee reilusta metristä aina 140 cm saakka. Pallomereen mahtuu siis istumaan ja ”hukkumaan” ihan aikuinenkin. 😀

Syysloman loppu on jo käsillä ja meillä on mieheni kanssa toiveissa viettää hiukan yhteistä aikaa näiden kaikkien remonttipuuhien lomassa. Saa nähdä ehdimmekö kuitenkaan, sillä tarkoitus olisi saada viimeinen iso rutistus tehdyksi ja huone olisi sitten valmis – tosin liukumäki pitää vielä rakentaa, mutta en halua laskea sitä mukaan, sillä  se ei vaikuta huoneen käyttöön tai oikeastaan mihinkään muuhunkaan huoneessa. Liukumäki on vain yksi niistä välineistä, jotka rakennamme itse.

Maltan tuskin odottaa, että pääsen kirjoittamaan ja kertomaan teille kuvien kera, mitä kaikkea olemmekaan saaneet huoneeseen jo valmiiksi ja hankituksi. Yksi ihanuuksista on Riippumattojen maailman La Siesta Joki riippupussi, josta piakkoin juttua.

pallomeri03


Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria, jollei toisin mainita



Web Analytics


Kukkakaalin ja parsakaalin pakastaminen helposti ja nopeasti

Kukkakaalin ja parsakaalin pakastaminen helposti ja nopeasti
Vähän aikaa sitten sain Hauholla sijaitsevalta Ryypän tilalta hankituksi monen monituista kiloa kukkakaalia sekä purjoa ja hiukan parsakaaliakin. Kaikki tietenkin luomua, niin kuin meillä yleensä melkein kaikki.

Parsakaali ja kukkakaali ovat meillä niitä kasviksia, joita pienimmäinenkin yleensä syö, vaikka aistiyliherkkyydet karsivatkin syötävien tuotteiden listaa aika tavalla. Onneksi listalla on kuitenkin tällaisia valopilkkuja kuten parsakaali ja kukkakaali. Liekö rakkaus niihin siirtynyt hänelle jo äidinmaidossa.

Ryypän tilan luomutuotteet kävivät tutuiksi meille jo vuosi takaperin, jolloin ostimme pakastimen täydeltä parsakaalia ja ruusukaalia sekä lisäksi vielä lehtikaalia. Ne olivat aivan mielettömän herkullisia ja hyvälaatuisia – ihan niin kuin tämän vuotisetkin pellon antimet.

Tänä vuonna hankittavien määrää rajoitti yksi hajonnut pakastin ja se, että vähän aikaa sitten pakastimeen muutti jälleen Kiven Säästöpossun puolikas luomupossu. Niinpä tänä vuonna ei ihan samoille määrille löytynyt pakastintilaa kuin viime vuonna.

Ensi vuonna pitää kyllä tehdä paremmat pakastinsuunnitelmat, jotta satokauden herkut saa paremmin mahtumaan, sillä enpä tiedä mikä olisi parempaa kuin pellolta suoraan pakastimeen päätyvät kasvikset – siis jos ei mukaan lasketa niitä pellolta suoraan lautaselle päätyviä!

kukkakaalipurjo

Kukkakaalin ja parsakaalin pakastaminen:

1. Huuhtele ja paloittele parsa- ja kukkakaalit.  Poista huonot osat, jos sellaisia sattuu olemaan.  Anna valua pyyhkeen päällä. 
2. Pussita sopiviin annospusseihin, laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi ja pakasta. 

Itse en siis kiehauta kumpaakaan, vaikka säilöntäohjeet sitä aina käskevät tekemään, jotta entsyymitoiminta saadaan loppumaan.  Ensimmäisellä kerralla niin tein, mutta en pitänyt lopputuloksesta, ja vaikka toisella kerralla vähensin kiehautusaikaa en silti pitänyt lopputuloksesta ja siksipä päätin kokeilla pakastamista ilman kiehautusta.

Minusta sekä parsa- että kukkakaalin maku on parempi, kun pakastan ne raakoina. Ja nopeampaakin se on kuin kiehautella useampi kymmenen kiloa kaalia ja jäähdytellä  ja valutella niitä ennen pussitusta.

Jos kuitenkin haluat kiehauttaa kukka- ja parsakaalit ennen pakastamista, niin kiehauta niitä n. 3-4 minuuttia, jonka jälkeen valuta ne mahdollisimman kuiviksi ennen pakkaamista ja pakastamista.

Kukka- ja parsakaalien varret

Joskus jos on todella vähän tilaa pakastimessa en pakasta kukkakaalien ja parsakaalien varsia vaan jauhan ja kuivatan ne hyötykasvikuivurissa taikinoissa käytettäviksi. Ja voi niitä toki käyttää muuallakin, mutta meillä yleisimmin käytetty kohde ovat juuri erilaiset leipä- ja sämpylätaikinat.

Pääasia on, että herkulliset varretkaan eivät mene hukkaan vaan tulevat hyötykäyttöön vaikkapa sitten kuivattuna, jos emme ehdi kaikkea tuoreena syömään.

kukkakaali01
Pieni osa tämän vuotisista säilöttävistä kukkakaaleista ja purjoista.

Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria, jollei toisin mainita



Web Analytics Made Easy - StatCounter


Ruoka-Kalevala yhdistää suomalaisten ruokamuistot

Ruoka-Kalevala yhdistää suomalaisten ruokamuistot
Ruoka-Kalevalan julkistustilaisuus Helsingissä Ritarihuoneella  Ravintola Wildin tarjoilemien herkkujen kera oli ikimuistoinen.

Parempaa paikkaa S-ryhmän, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran sekä Marttojen luoman Ruoka-Kalevalan julkaisuun ei olisi voinut löytää. Kirjaa, joka henkii suomalaista ruokakulttuuria ei olisi voinut paremmin esitellä missään muualla. Uuden uutukainen kirja sai ympärilleen arvoisensa puitteet. Menneisyyden ruokatarinat heräsivät henkiin Ruoka-Kalevalan sivuilla ja liittyivät osaksi Suomen historiaa Ritarihuoneen paljon aikaa nähneiden seinien sisäpuolella.

ruokakalevala08
Ritarihuone aukeni edessäni viileänä aamuna pienen kävelymatkan jälkeen. Se kohosi pienen puiston puiden latvojen yläpuolelle ja levittäytyi eteeni vankkana ja historiaa huokuvana. Voin vain kuvitella, mitä kaikkea sen kivisten seinien sisäpuolella on koko sen historian aikana tapahtunut.

Hiukan varovasti asetin jalkani rappusille ja astuin sisään. Korkea kauniisti kaartuva katto sai minut henkäisemään. Rakastan vanhoja historiallisia rakennuksia ja toivoisinpa, että voisin viettää niissä aikaa loputtomasti.

ruokakalevala07
ruokakalevala06

Samaa toivoin astuttuani Ritarihuoneellekin ja noustessani portaita olo vain vahvistui. Punainen matto johdatti minut suureen saliin, jonka seinät olivat täynnä aatelissukujen toinen toistaan upeampia vaakunoita. Pystyin jo mielessäni näkemään, kuinka menneiden aikojen ihmiset  olivat tuossa huoneessa liikkuneet ja hetken aikaa mielessäni vilahti, miltä me kaikki olisimmekaan näyttäneet, jos olisimme pukeutuneet entisaikojen asuihin. Ihan harmitti, että olin tänä aamuna liikkeellä ihan nykyaikaisissa vaatteissa. Ja oli muuten aika mahtavaa saada huomata, että joku toinenkin salissa olijoista jakoi tuon saman ajatuksen kanssani.

Olisin antanut melkein mitä vain, jos olisin saanut istahtaa keskelle tuon upean historiaa nähneen huoneen lattiaa ja vain hengittää kaikkea ihanuutta sisääni.

ruokakalevala01
ruokakalevala03
Ruoka-Kalevala yhdistää suomalaisten ruokamuistot

Bussimatka takaisin kotiin sujui nopeasti selaillessani uunituoreen kirjan sivuja. Historia niin perunan kuin omenankin takaa avautui, Grimmin veljesten satu puurosta nousi taas elävänä mieleeni ja tuntui, että jokainen tarina heräsi henkiin sitä mukaa kuin ehdin uuden rivin lukea. Sain huomata, että joukkoon mahtui samankaltaisia ruokamuistoja kuin omani ja sitten ihan erilaisia.

Noiden sinisten kansien välissä sykki koko historian kirjo, sillä eipä taida olla olemassa mitään muuta asiaa kuin ruoka, joka yhtä tiiviisti liittyisi niin sotaan kuin rauhaan tai arkeen ja juhlaan.

ruokakalevala13

Illalla kotona syvennyin kirjaan lisää äitini kanssa. Lasten jo mentyä nukkumaan jatkoimme omaa vuosien takaista perinnettämme – tai oikeastaan kahta sellaista, sillä koska olin sattunut nyt Helsingissä olemaan, niin päätin toteuttaa vuosia sitten aloittamamme leivosperinteen eli ennen bussiasemaa kipaisin vielä Stockmannin kautta ja ostin meille muutaman leivoksen jaettavaksi.  Niitä maistellessamme uppouduimme yhdessä lukemaan uutta kirjaa.

Jo lapsuudessani meillä oli tapana istua iltamyöhään keittiön pöydän ääressä ja etsiä keittokirjoista mielenkiintoisia reseptejä kokeiltavaksi ja joskus oli mukava ihan vain lukea erilaisia reseptejä ilman sen suurempia suunnitelmia. Ihanaa oli, kun sai ja saa yhä tehdä sitä jonkun kanssa.

ruokakalevala17

Tällä kertaa luimme siis Ruoka-Kalevalaa, joka sai meidät niin huokaisemaan, nauramaan kuin melkein itkemäänkin, kun luimme erilaisia ruokamuistoja, joiden myötä omia jo unohtuneita muistoja alkoi pulpahdella pintaan. Uppouduimme Ruoka-Kalevalan  mukaansa tempaaviin sivuihin sellaisella antaumuksella, että nukkumaanmenoaika meni hujauksessa ohi ja aamulla oli keittiössä isomummin reseptillä kaurapuuroa keittämässä varsin pörröpäisiä aikuisia, jotka vaikuttivat huomattavasti väsyneemmiltä kuin ajoissa nukkumaan menneet pienet puuronsyöjämme.

ruokakalevala12

Ruoka-Kalevala ui hiljaa ja lempeästi sydämen jokaiseen sopukkaan. Se on mielettömän ihana ja upea kulttuuriteko, joka yhdistää historiaa suomalaisten kertomiin ruokamuistoihin mukaansa tempaavasti eikä kirjaa malttaisi laskea käsistään. Useat kotimaiset kaunokirjailijat luovat lisää tunnelmaa kirjan yli 400 sivuun tuomalla omanlaisellaan kerronnalla uusia ruokatarinoita lukijan makusteltavaksi.

Ruoka-Kalevala on kirja, joka kuuluu ehdottomasti jokaiseen kirjahyllyyn.

Harvoin tulee menettäneeksi sydämensä näin totaalisesti. Niin kuitenkin kävi, mutta liekö se ihme. Ruokamuistot, historia ja kaunokirjallisuus samassa paketissa saavat ainakin minun sydämeni sykähtämään.

ruokakalevala11
Ruoka-Kalevalaa myydään edulliseen 15,90 euron hintaan S-marketeissa, Prismoissa, Saleissa. Alepoissa sekä ABC-liikennemyymälöissä kautta maan.

 

Ruoka-Kalevala sivustolla kerätään yhä ihmisten ruokamuistoja talteen. Voit lisätä sinne helposti omasi tämän linkin kautta. Suomalaisen Kirjallisuden Seura tallentaa kerätyt muistot tuleville sukupolville.

 


Kirja saatu näytekappaleena.



Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria, jollei toisin mainita



Web Analytics


Arjen keskellä, uuden edessä sekä pieni ilmoitus

Viimeisen viikon aikana meillä on tapahtunut enemmän kuin viimeisen viiden vuoden aikana yhteensä. Kuvioissa on  mukana niin iki-ihana SI-terapeuttimme kuin liuta muitakin rautaisia ammattilaisia ja nyt näyttäisi siltä, että alkaisi tapahtua ja paljon.

Arjen keskellä, uuden edessä sekä pieni ilmoitus
Muutama kesä takaperin uudessa puumajassa.

Paluu juurille

Syksy on ollut itselleni aina hyvästien aikaa. Se on värikäs siirtymä kohti talviunta ja tähtitaivasta. Aika, jolloin puutarha nukkuu ja kirjoittaja minussa saa enemmän aikaa ja tilaa. Tänä vuonna se on paljon muutakin. Se on tavallaan uuden alku, vaikka vasta matkalla ja tienhaarassa olemmekin. Eikä asiakaan ole aivan uusi, vaikka vielä osittain tuntematon onkin.

Tavallaan olen tullut palanneeksi blogini juurille, sillä yksi syy sen perustamiseen oli lasten elämässä esiin tulleet erityistarpeet ja niiden kanssa eläminen. Vertaistuki on iso asia arjen haasteiden keskellä.

Arki. Se on meillä juuri nyt ehkä raskaampaa kuin koskaan ennen, mutta samalla myös jollain ihmeellisellä tavalla kevyempää. Tieto siitä, mistä kaikki johtuu tekee asiasta helpomman.

Uusia diagnooseja ei vielä ole, on vain veikkauksia, vaikkakin aika vahvoja sellaisia. Riittävätkö havaitut asiat diagnoosin asti sitten, kun tutkimuksiin asti päästään, on toinen juttu. Saattavat hyvin riittääkin, mutta sen päättää sitten joku toinen ammattilainen aikanaan.

Nyt eletään kuitenkin arkea, jossa tehdään muutoksia, vaikka rutiinit ja arkirytmi ovatkin aina olleet meille hyvin oleellisia ja arkea turvaavia, niin nyt nimettyjen asioiden valossa haluan käydä kaiken läpi uudelleen ja hienosäätää arkeamme lisää, jotta rutiineista ja niiden myötä arjen ennakoitavuudesta saadaan kaikki mahdollinen apu irti. Se auttaa meitä kaikkia.

Tämän lisäksi tarvitsen aikaa lukea ja sisäistää monta sataa sivua tekstiä, sillä nyt tarvitsee kerrata vanhaa ja oppia uutta, saada lisää työkaluja ja ymmärrystä arkeemme, jotta voin auttaa lastani parhaalla mahdollisella tavalla. Onneksi on jo olemassa hyvä pohja, jonka päälle on kaikkea helpompi lähteä rakentamaan. Näin tein jo silloin, kun ensimmäiset diagnoosit saatiin kymmenisen vuotta sitten. Halusin lukea kaiken mahdollisen aistiyliherkkyyksistä, jotta voisin nähdä maailman lasteni silmin. Nyt edessä on vastaavanlainen episodi ja ainakin tällä hetkellä se tuntuu laajemmalta ja kaikin tavoin isommalta kuin aikaisempi rupeama.

Huoli on suuri, vaikka ei kyse maailmanlopusta olekaan eikä asia meille ihan yllätyksenä tulekaan. Silti mahdollinen diagnoosi asettaa meidät uuden eteen ja tuosta uudesta on tutkittava kaikki polut ja mutkat, jotta voi taas mennä eteenpäin. Ja vaikka diagnoosia ei koskaan tulisikaan, niin asia on silti olemassa ja vaikuttaa arkeemme, joten sen kanssa eläminen vaatii uusien asioiden omaksumista sekä meiltä että lähipiiriltämme.

Nyt asia, joka joskus vuosia sitten oli vielä pieni sivuhuomautus lääkärinlausunnossa ei nimittäin sitä enää ole, vaan oikea asia, joka on huomioitu, otettu tosissaan ja alettu tehdä asian eteen jotain, joka muuttaa asiat tavalla tai toisella paremmiksi.

kuva_poika03
Lehtisadetta viitisen vuotta sitten.

Päätös hetken hiljaisuudesta

Tuohon matkaan tarvitsen hiukan aikaa. Siitä syystä olen päättänyt, että suunnilleen parin viikon ajaksi saa blogini jäädä taka-alalle enkä uskalla luvata tuona aikana ainoatakaan päivitystä.

Veikkaan, että Instagramin puolella ilmestyy kuvia kuitenkin, sillä selaan sitä monesti iltaisin, kun nollaan aivojani ja käyn kurkkaamassa, mitä kaikille kuuluu. Se on oma pieni hetkeni arjessa.

Juuri nyt minua tarvitaan kotona ehkäpä enemmän kuin koskaan aikaisemmin ja vaikka kirjoittamista ja luomua rakastankin, niin olen aina ensisijaisesti äiti.

Oikein ihanaa syksyn alkua kaikille ja nähdään jälleen parin viikon päästä.

Halauksin,
Maria


Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria, jollei toisin mainita



|LuomuBlogi | EkoBlogi |