Puuroperjantai,  Ruokakorin Reseptit

Herkulliset ja helpot uunipuurot

Liekö maailmassa mitään helpompaa ja yksinkertaisempaa kuin uunipuuro. Tuskin. Uunipuuro vapauttaa aikaa ja kädet ovat vapaat toisiin puuhiin ja näin remontin keskellä ei mikään ole parempaa kuin asiat, jotka valmistuvat melkein itsestään.

Niinpä uuniin laiteltiin useampana päivänä erilaisia puuroja, joista toiset veivät pidemmän aikaa valmistua ja toiset olivat hiukan nopeampia. Yhteistä niillä oli kuitenkin hyvä maku.

Herkulliset ja helpot uunipuurot

Uunipuuromuistoja

Äitini tapasi tehdä aina välillä riisiuunipuuroa ja ohrauunipuuroa. Ne olivat valtavan ihana herkku ja muistan, kuinka koulusta tullessa, kotioven avautuessa nenään tulvahti suloinen uunipuuron tuoksu. Se on yksi ihanampia tuoksumuistoja, jonka tiedän.

Riisiuunipuuro oli yksi lapsuuteni herkkupuuroista ja maistui mainiolta kuumana, pienen maito- ja sokerilisän kera. Hyvää se on tänäkin päivänä, mutta harvemmin olen riisiuunipuuroa laittanut. Ohra, kaura ja muut kotimaiset viljat kun ovat  edullisempia, mutta myös ekologisempia. Eivätkä ne missään nimessä ole riisiä huonompia uunipuuroissa vaan varsin maistuvia ja herkullisia. Luomuna niiden satavuus on vallan mainio.

Puolukkainen kaurauunipuuro

(neljälle)

Kaurauunipuuro valmistuu uunipuuroksi varsin nopeasti. Ja toimii näppärästi aamuissakin, jos hiukan ennakoi ja sekoittaa kaikki ainekset valmiiksi jääkaappiin odottamaan ja työntää vuoan sitten kuumaan uuniin heti, kun on silmänsä aamulla aukaissut.

4 dl luomukaurahiutaleita
1 l luomumaitoa
1-2 dl luomupuolukkahilloa (tai puolukoita ja sokeria)
n. 1 dl  luomu cashewpähkinöitä
n. 1 dl  luomu manteleita 
n. 1 tl suolaa

1. Voitele uunivuoka. Rouhi pähkinät ja mantelit ja sekoita kaikki ainekset vuokaan. Lisää halutessasi muutama nokare voita pinnalle.
2. Paista 175 asteessa noin 45-60 minuuttia tai kunnes puuro on hyytynyt.

uunipuuro03

Omenainen ohrapuuro

(neljälle)

2 dl rikottuja luomuohraryynejä
1 l luomumaitoa
2-4 luomuomenaa
1 dl luomusokeria
1-2 tl luomukanelia
1-2 tl luomuinkivääriä
n. 1 tl suolaa

1. Paloittele omenat haluamasi kokoisiksi. Lisää pannulle nokare voita, mausteet,  sokeri sekä omenanpalat ja anna niiden kypsyä ja karamellisoitua vartin verran.
2. Voitele uunivuoka ja kaada kaikki ainekset vuokaan ja sekoita.  Lisää halutessasi muutama nokare voita pinnalle.
3. Paista 175 asteessa noin 2 tuntia tai kunnes puuro on hyytynyt.

uunipuuro01

Vanhanajan vaniljainen riisiuunipuuro

(neljälle)

2 dl luomupuuroriisiä
1 l luomumaitoa
n. 1 dl luomusokeria
1 tl luomuvaniljasokeria

1. Voitele uunivuoka ja kaada siihen kaikkiainekset. Sekoita.
2. Ripottele päälle voinokareita ja paista 175 asteessa noin pari tuntia.

———————

Muihin Puuroperjantain postauksiin pääset helposti tutustumaan täällä.  Tähän mennessä on maisteltu jo monenlaisia perinteisiä puuroja kuten vaikkapa perunapuuroa, mutta kokeiltu myös hiukan erilaisia versioita.

Entäpä maistuisiko sinulle kahvikaurapuuro, johon ihastuivat nekin, jotka eivät kahvia juo. Valkosipulin ystävillekin olisi tarjolla pari vaihtoehtoa piristämään muuten niin valkosipulittomia aamuja.

Näillä resepteillä pääsee hyvin vauhtiin ja on taas askelen lähempänä luomupuuron maailmanennätystä! Tule mukaan!








Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


2 Comments

  • Tumma imelletty uunipuuro

    Tässä tumma imelletty uunipuuro jauhoista ja maltaista:

    1/2 kg karkeita ruisjauhoja
    1/2 kg ruismaltaita
    1/4 kg karkeita vehnäjauhoja
    3 litraa 75 asteista vettä
    1/2 teelusikallista suolaa imeltämisen jälkeen

    Valmistusohje:

    Maltaat ja jauhot sekoitetaan tasaiseksi 3 litraan 75 asteista vettä – puuromaiseksi.

    Puuro laitetaan imeltymään 70-75 asteiseen uuniin 5-6 tunniksi. Puuro notkistuu imeltymisen aikana. Imeltymisen jälkeen puuro nostetaan liedelle ja kuumennetaan niin että puuro hiukan poreilee ja siirretään pois liedeltä. Puuroastia peitetään ja annetaan ”muhia” 15 minuuttia.

    Lisätään suola. Notkistunut puuro laitetaan laakeaan uunivuokaan ja paistetaan 120-140 asteessa 2-4 tuntia. Kuortumisen estämiseksi pinnalle levitetään hiukan sokeri tai siirappivettä.

    Syödään usein kylmänä maidon tai kerman ja sokerin kera. Appelsiinimrmeladi ja aprikoosihillo sopii hyvin lisäkkeeksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.