Kuluttaminen,  Ruoka,  Ruokahävikki,  Valikoidut

13 vinkkiä keittiöön ja ruokaostoksille

Arjen pienistä säästöistä kertyy vuoden mittaan hyvän kokoisia summia. Muutamilla nikseillä säästät niin rahaa kuin ympäristöäkin ja siinä sivussa saat sujuvamman arjen.

1. Pakasta raaka-aineita, jotka uhkaavat mennä pilalle tai jäädä käytämättä.

Moni raaka-aine soveltuu pakastamiseen mainiosti. Tuoreet yrtit voi pakastaa helposti ja nopeasti useammallakin eri tavalla. Vinkkejä pakastamiseen voit katsoa täältä.

Juustoa voi pakastaa niin raasteena kuin palanakin, joskin se muuttuu murenevammaksi pakastuksen jälkeen ja soveltuu parhaiten ruuanlaittoon. Tosin todella hitaasti sulattamalla olen saanut kyllä ihan hyviä siivujakin aikaan. Myös voita ja maitoa voi tarvittaessa pakastaa.

Hedelmien ja vihannesten käyttöikä pitenee pakastimessa ja valmiiksi paloteltuina hedelmiä voi helposti käyttää puurojen päällä, smoothiessa, ja voipa niistä halutessaan tehdä vaikkapa hilloa. Moni vihannes sopii hyvin ruuanlaittoon suoraan pakastimesta. Yllättävän moni ruoka-aine selviää pakastimessa varsin hyvin.

kuva_basilika02

2. Opettele käyttämään raaka-aineita, jotka normaalisti ovat menneet biojätteeseen.

Banaaninkuoret,  appesiininkuoret  ja perunankuoretkin ovat varsin käteviä ruoka-aineita, vaikka niin monesti päätyvät biojätteeksi. Vinkkejä voi katsoa täältä.

3. Käytä puuron loput leipä- tai sämpylätaikinaan tai lisää puuron joukkoon hiukan jauhoja sekä halutessasi mausteita ja paista pannulla öljyssä tai voissa herkullisia puuroleipäsiä.

4. Hyötykäytä perunamuussin ja sosekeiton rippeet. Yllättävän moni ruuan loppu toimii hyvin osana leipä- ja piirakkataikinoita.

5. Leivo isompi määrä leipää kerralla ja pakasta niin kiireisempänäkin päivänä on saatavilla tuoretta leipää. Ja toki pakastimeen voi leipoa makeitakin leipomuksia.

6. Hyötykäytä vanhentunut leipä. Vinkkejä löydät vaikkapa täältä.

7.  Muista käyttää jääkaapin perälle jääneet raaka-aineet. Jääkaappia saa helposti tyhjennettyä pienistä eristä eri raaka-aineita, kun tekee vaikkapa pizzaa tai piirakkaa. Niihin saa helposti upotettua juuston kannikoita, kastikkeen rippeitä, nahistuneita kasviksia, keitettyä perunaa tai melkein mitä vain! Kaikkea kannattaa kokeilla ainakin kerran.

8. Ole selvillä ruokakaappiesi sisällöstä. Pidä huoli, että ruokatavaroita ei jää kaapinperukoille vanhenemaan. Käytä aina vanhimmat pois ensin.

9. Hyödynnä kauppojen alennukset sekä parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä tuotteet – etenkin, jos omistat pakastimen. Myös luomutuotteita saa välillä punaisella hintalapulla varustettuna.

Kuva_tamminenjauheliha1

10. Mene marjaan ja sieneen. Itse poimimalla säästät rahaa ja pääset haukkaamaan raitista ilmaa sekä nauttimaan metsän rauhasta.

11. Älä osta ruoka-aineita, joita et tarvitse. Tarpeetonta ruokaa kalliimpaa hankintaa ei olekaan.

12. Vältä heräteostoksia. Tee aina mukaasi ostoslista.

13. Pidä mukanasi ostoskassia eikä sinun tarvitse koskaan ostaa muovisia sen paremmin kuin paperisiakaan kauppakasseja. 

13 vinkkiä keittiöön ja ruokaostoksille




hits counter


Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


10 Comments

  • Henna

    Kiitos hyvistä vinkeistä! Ja kiitos myös lakupostista joka tuli perille (piilotin toisen pussin kun toinen hävisi herkkusuihin heti) 🙂

  • TiV

    Huomenta! Kiva lukea näistä vinkeistä! Mahtavaa, kun jaksat koota niitä tänne yhteen.
    Taannoin löysin vanhan blogin nimeltä Kyllä äiti tietää. Sinne oli kirjattu jos jonkinmoista vinkkiä ja opastusta. Blogi lienee lopettanut, joten hyvä kun sinulta löytyy tuoretta asiaa : )
    Meikäläinen jo laittoi potteihin kurpitsansiemenet itämään. Jo nyt ne ovat niiiiiiiiiiiin pitkiä hujoppeja, etten oikein tiedä mitä niillä tekisi – ei niistä varmaan mitään enää tule, kun ei voi vielä kunnolla istuttaa ja hontelot varret huojuu jo pelkästä ajatuksesta… joskus ei oo fiksuu olla nopea…..
    Hyvää kevättä teille! Terv. TiV

    • Maria/Luomulaakso

      Ihan enää uskalla huomenta sanoa, kun kello on jo niin pitkällä, mutta päivää taitaisi vielä toimia. 😀

      Näitä on kiva koota yhteen ja ovatpa muistutuksena itsellekin, jos meinaa alkaa lipsua hyväksi havaituista tavoista. 🙂

      Tuo onkin ihan uusi blogi minulle. Harmi muuten kuinka moni hyväksi havaittu blogi on lopettanut tai päivittyy todella harvoin. Omalta vanhalta lukulistaltanikaan ei ole tuskin mitään jäljellä!

      Mullakin on käynty joskus noin. 🙂 Sitten opin, että laitan ne kasvamaan vasta toukokuussa, vaikka siemenpussi väittäisi mitä – kurkkujen kanssa teen samoin. Tomaatin kanssa taas sitten ihan paljon aikaisemmin kuin siemenpussi käskee. 😀

      Jos onnistut niin voit kokeilla tukea taimen kepillä ja toivoa parasta – ja aikasta lämmintä kesää, jotta saat kurpitsat toukokuussa pihalle. Suojattuna voisi onnistua silloinkin ja kurpitsahan tekee juuria helposti pitkin vartta, joten voisi toimia – siis jos tilanne ei ole ihan kamalaksi vielä äitynyt. 😀 Kokemusta on kyllä siitäkin. Honteloa hujoppia, kun on aika vaikea siirtää. 😀

      Ihanaa kevättä teille. <3

  • Teresa S

    Hyviä vinkkejä 🙂 Meillä tulee säästöä ruoassa kun tehdään keittoja kaikesta mitä kaapissa on jäljellä ja lopusta keitonjämästä tulee hyvä couscous, kun heittää kuumennettuun keittoon suurimot turpoamaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.